Sympozjum miało międzynarodowy charakter. Wzięli w nim udział przedstawiciele zakładów przetwórczych i organizacji branżowych z całego świata. Pierwszy dzień poświęcono rynkowi soków i bazie surowcowej do ich produkcji. Mówiono m.in. o rynku soków zagęszczonych w Polsce, warunkach, jakie powinien spełniać jabłoniowy sad przemysłowy, rynku soków NFC. Uczestnicy panelu dyskusyjnego wypowiadali się przede wszystkim na temat współpracy z producentami owoców, podkreślając, że bez nich przetwórstwo nie ma racji bytu (więcej na str. 22–29). Drugiego dnia omawiano nowe wyzwania i perspektywy rozwoju branży. Tematy wykładów dotyczyły m.in. trendów w produkcji soków, nektarów i napojów; innowacyjnych przetworów sokowniczych; preferencji konsumentów; systemów jakości. Poruszano też zagadnienia z zakresu technologii produkcji soków. W przetwórstwie, podobnie jak w ogrodnictwie, brakuje rąk do pracy, w związku z tym jedno z wystąpień dotyczyło zatrudniania pracowników z Azji. (A.J.)
StoryEditor
XXI Międzynarodowe Sympozjum KUPS
Krajowa Unia Producentów Soków zorganizowała sympozjum po raz 21. W Łodzi w dniach 23–25 maja debatowano nad strategią branży sokowniczej w zmieniających się warunkach rynkowych.