W trakcie kilkudniowego pobytu w Gruzji sandomierscy winiarze odwiedzili najważniejsze regiony winiarskie: Kakheti i Kutaisi, gdzie wytwarzane są tradycyjne wina gruzińskie. Zgodnie z technologią, zarówno w przypadku win białych, jak i czerwonych, owoce poddawane są fermentacji w miazdze wraz ze skórkami, pestkami i szypułkami (tzw. metoda kachetyjska) lub bez ich dodatku (metoda imeretyjska). Używa się do tego wielkich, ręcznie lepionych glinianych amfor, zwanych kvevri. Amfory o pojemności od kilkuset do kilku tysięcy litrów zakopuje się całkowicie w ziemi, tak że na powierzchni widoczna jest tylko górna krawędź szyjki. Winiarze odwiedzili również producentów glinianych kvevri, zapoznali się z uprawą ekologiczną oraz produkcją win organicznych. W Sandomierskim Regionie Winiarskim pierwsze próby produkcji win z kvevri są prowadzone od kilku lat w Winnicy Płochockich.
Magdalena Kapłan