Oficjalne otwarcie Centrum Przetwórstwa Produktów Ogrodniczych IO-PIB w Skierniewicach
Wśród gości byli przedstawiciele firm biorących udział w realizacji projektu CPPO – Woj-Art i EkoEnergia, pracownicy naukowi Instytutu Ogrodnictwa - PIB oraz pracownicy emerytowani.
Nowe możliwości dla producentów owoców i warzyw
W obiekcie znajdują się dwie specjalistyczne hale technologiczne. Pierwsza z nich przystosowana do produkcji szerokiej gamy soków, nektarów, przecierów i produktów zagęszczanych oraz druga do produkcji suszy owocowych i warzywnych. Aby lepiej poznać zarówno oczekiwania, jak i opinie rynku o projektowanych produktach w sąsiedztwie działu technologicznego zaplanowano dział badań konsumenckich i sensorycznych. Oprócz klasycznej pracowni badań sensorycznych, w Centrum zaprojektowano specjalną przestrzeń warsztatową umożliwiającą bezpośredni kontakt różnych grup interesariuszy i sprzyjającą efektywnej komunikacji w formule Living-Lab (tzw. żywego laboratorium).
Mając do dyspozycji park maszynowy i technologiczny Centrum będzie mogło pracować nad zwiększaniem asortymentu znanych produktów typu: soki NFC, soki przecierowe typu smoothie czy dżemy, ale także opracowywać technologie dla nowych, innowacyjnych produktów przekąskowych na bazie surowców ogrodniczych, pozycjonowane w segmencie żywności funkcjonalnej i wysokiej jakości.
Projekt CPPO dofinansowany został z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Łódzkiego na lata 2014 - 2020.
Wartość projektu to ponad 12 mln zł, z czego dofinansowanie ze środków unijnych stanowiło nieco ponad 8,5 mln złotych.