Żywność w dostępnej cenie musi być priorytetem!
- Odpowiedzialność za bardziej zrównoważone rolnictwo muszą ponosić wspólnie rolnicy i konsumenci. – mówi Herbert Dorfmann, włoski poseł z Europejskiej Partii Ludowej – Nasi rolnicy już robią wiele w tym kierunku, więc gdy prosimy ich by jeszcze bardziej ograniczyli zużycie pestycydów, nawozów sztucznych i antybiotyków, musimy wesprzeć ich, a nie przenosić produkcję poza Unię. Żywność dostępna po przystępnych cenach nadal musi być priorytetem – dodaje polityk.
4 podstawowe założenia strategii „Od pola do stołu”
Posłowie podczas sesji plenarnej Parlamentu Europejskiego przedstawili 4 najważniejsze postulaty:
- Precyzyjne cele dot. o ograniczanie ilości pestycydów
- Określenie norm dobrostanu zwierząt hodowlanych
- Zwiększenie powierzchni upraw ekologicznych
- Zwiększenie udziału rolników w zysku z przedawanej żywności
Ważne jest wzmocnienie pozycji rolników w łańcuchu dostaw
Zgodnie z opinią europosłów należy zrównoważyć wszystkie etapy dostaw żywności. Zwłaszcza, że obecnie rolnicy są najbardziej wykorzystywanym elementem łańcucha dostaw. Wg posłów PE, to Komisja Europejska powinna zabiegać o silniejszą pozycję rolników w tym łańcuchu, a narzędziem wspomagającym powinna być weryfikacja zasad konkurencji. Wówczas segment producentów żywności będzie na tyle silny, by wywalczyć sobie uczciwe zyski z produkcji zrównoważonej.
Pozostałe zalecenia europosłów
Podczas sesji plenarnej, europosłowie przedstawili pozostałe zalecenia dot. strategii „Od pola do stołu”. Wśród nich:
Zdrowsza żywność - potrzebne są unijne zalecenia dotyczące zdrowego odżywiania, które będą oparte na wiedzy naukowej, w tym należy rozwiązać problem nadmiernego spożycia mięsa i fast foodów, m.in. przez ustalenie maksymalnych poziomów spożycia.
Pestycydy i ochrona owadów zapylających - trzeba usprawnić proces zatwierdzania pestycydów oraz dokładniejsze monitorowanie ich stosowania, by chronić owady zapylające i bioróżnorodność, a państwa członkowskie powinny osiągać cele za pomocą swoich planów strategicznych wspólnej polityki rolnej (WPR).
Emisje gazów cieplarnianych - pakiet przepisów „Gotowi na 55 w 2030 roku” musi regulować emisje gazów cieplarnianych z rolnictwa i powiązanego z nim użytkowania gruntów, musi wyznaczać ambitne cele w tym względzie, a także też określać surowe kryteria dotyczące energii odnawialnej produkowanej z biomasy, ponad to należy przywrócić i ulepszyć naturalne pochłaniacze CO2.
Dobrostan zwierząt hodowlanych:
- potrzeba wspólnych, popartych dowodami naukowymi wskaźników dobrostanu zwierząt hodowlanych, aby osiągnąć większą harmonizację na poziomie Unii,
- należy ocenić obecne prawodawstwo unijne, by sprawdzić, czy wymaga ono zmian,
- trzeba stopniowo odejść od stosowania klatek w hodowli zwierząt w Unii,
- produkty zwierzęce spoza Unii powinny być dozwolone tylko wtedy, gdy odpowiadają standardom unijnym.
Rolnictwo ekologiczne - do 2030 roku trzeba zwiększyć powierzchnię unijnych gruntów, na których prowadzi się uprawy ekologiczne, oraz potrzeba inicjatyw, by stymulować popyt, np. działań promocyjnych, zamówień publicznych i zachęt podatkowych.