Producenci soków znaleźli sposób na obniżenie zawartości cukru w składzie swoich produktów - zwiększają udział koncentratów owocowych.
Przykładem może tu być popularny sok Kubuś. Jak zauważa portal WP.pl, jego obecny skład różni się od ubiegłorocznego.
W starym składzie soku filarem, po wodzie, był przecier z marchwi (28 proc.). Przecier z bananów stanowił 14 proc., a sok z jabłek - 11 proc. Na 100 ml zawartość cukru wynosiła 10,5 g.
Teraz ponad połowa jego objętości to sok jabłkowy (56%), przecier z marchwi (30%) i przecier z bananów (14%). Cukru jest 9,5 g.
Taka proporcja jest bardzo korzystna dla sadowników i przetwórców jabłek. Jeśli nastąpi trwały wzrost zużycia koncentratów owocowych, to być może okaże się, że nowy podatek nie zaszkodzi branży aż tak bardzo, jak się spodziewaliśmy.
ksz, oprac. na podst. WP.PL, fot. WP.PL