Podstawowym wyzwaniem stawianym nowoczesnemu przechowalnictwu owoców jest ograniczenie niekorzystnych zmian cech jakościowych, jak również ograniczenie strat związanych z występowaniem chorób przechowalniczych. Jabłka i gruszki należą do owoców trwałych i w zależności od odmiany i technologii przechowalniczej pozostają dostępne w handlu nawet przez ponad 10 miesięcy od zbioru.
Polska zajmuje 1 miejsce w Europie pod względem produkcji jabłek
Jabłka i gruszki należą do najbardziej rozpowszechnionych owoców ziarnkowych uprawianych w Polsce. Pod względem wielkości produkcji jabłek zajmujemy 1. miejsce w Europie i 3-4. na świecie (za Chinami, USA i w niektórych latach za Turcją). Znacząca część polskiej produkcji jabłek przeznaczana jest jednak do przetwórstwa (niekiedy nawet do ok. 60%). Produkcja gruszek jest znacznie mniejsza i z reguły nie przekracza 80 tys. ton, podlegając przy tym dużym wahaniom. Według danych FAOSTAT w XXI wieku wielkość plonów gruszek w Polsce wynosił od ok. 30 tys. ton w 2007 r. do 92 tys. ton w 2002 r., co przy średniej produkcji w Europie na poziomie ok. 3 mln ton nie czyni z nas gruszkowej potęgi.
Jabłka i gruszki kierowane na rynek owoców świeżych muszą spełniać kryteria dotyczące „urzędowej” jakości oraz spełniać wymagania i oczekiwania konsumentów. Do głównych wyróżników jakościowych owoców tych gatunków zaliczamy wygląd (wielkość, powierzchnia rumieńca, barwa podstawowa skórki, brak uszkodzeń) oraz cechy wewnętrzne, a wśród nich jędrność oraz zawartość ekstraktu i kwasowość decydujące o smaku owoc...