Owoce dojrzewają na przełomie czerwca i lipca, kilka dni przed owocami odmiany Sabina.
- Są duże, o masie 6-7,5 g, kuliste, lekko spłaszczone na wierzchołkach. Okrywa je jasnoczerwona skórka. Miąższ jest kremowożółty, jędrny, o wyjątkowo niskiej zawartości kwasów, bardzo smaczny – wyjaśnia Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach.
Galena znajduje zastosowanie głównie jako wiśnia deserowa ze względu na duże atrakcyjne owoce i bardzo dobry smak.
Wczesny zbiór
Dojrzewa wcześnie - ok. 10 dni przed odmianą Groniasta z Ujfehertoi i ok. 3 tygodnie przed Łutówką.
Odporna na choroby i mróz
Drzewa Galeny rosną silnie i tworzą rozłożyste korony. Są mało podatne na raka bakteryjnego i na drobną plamistość drzew pestkowych. Poza tym wykazują odporność na mróz. W pierwszych latach po posadzeniu plonują średnio dobrze lub słabo, w zależności od roku. Plonowanie wyraźnie zwiększa się po 5-6 latach.
Galena została wpisana do krajowego rejestru oraz księgi ochrony wyłącznego prawa w 2013 roku.
oprac. Kamila Szałaj, źródło: Instytut Ogrodnictwa