Co mają na ten temat do powiedzenia eksperci? Rozmowa dwóch Szymonów!
Szymon Jabłoński.: Ale czy rola wapnia jest już wystarczająco poznana?
Szymon Kamiński.: Wydaje się, że tak, choć o niektórych korzyściach wynikających ze stosowania wapnia rzadko się mówi.
S.J.: Wapń od lat uważa się za pierwiastek, który w uprawie jabłoni wpływa na poprawę jakości, głównie poprzez ograniczenia występowania wielu chorób natury fizjologicznej spowodowanych niedoborami tego pierwiastka.
S.K.: Tak, a najbardziej powszechną chorobą spowodowaną przez niedostatek wapnia jest gorzka plamistość podskórna, która przekreśla możliwość sprzedaży jabłek w najwyższej jakości.
S.J.: Wapń bierze udział w wielu procesach biochemicznych rośliny, a co najważniejsze jest pierwszym pierwiastkiem, który ogranicza stres w roślinie.
S.K.: Z tego powodu określa się go jako naturalny antystresant, jego wysoka zawartość w roślinie wpływa bezpośrednio na łagodzenie oznak stresu.
S.J.: Ostatnie lata zaskakują ekstremalnymi zjawiskami pogodowymi, pojawiają się coraz wyższe temperatury. Tu wapń odgrywa kluczową rolę, broniąc roślinę chociażby przed oparzeniami słonecznymi.
S.K.: Na rynku dostępnych jest wiele produktów, które służą do zaopatrywania roślin w wapń, lecz sadownicy mogą je podzielić na grupy preparatów przypisane do konkretnej fazy wegetacyjnej roślin.
S.J.: Nawożenie wapniem należy rozpocząć od fazy kwitnienia, wtedy wysiłek energetyczny roślin jest najwyższy. W przypadku kwitnienia i zawiązywania owoców wapń jest niezbędny do prawidłowego wzrostu zawiązków.
S.K.: Badania również pokazują, że zaopatrzenie zawiązków w wapń już w okresie kwitnienia ogranicza powstawanie ordzawień oraz przemarzanie zawiązków.
S.J.: W tym okresie najlepszym wyborem będzie stosowanie produktów wykorzystujących zjawisko pompy auksynowo-wapniowej.
S.K.: Po 4 tygodniach od kwitnienia należy sięgać po produkty zawierające szybko przyswajalny wapń. Mowa o mrówczanach, octanach wapnia czy tlenkach wapnia skompleksowanych aminokwasami. Warto wybierać te produkty, które w swoim składzie będą zawierały też inne pierwiastki, np. bor, cynk, mangan czy krzem.
S.J.: Te produkty można stosować do końca sezonu, lecz z pewnością nie są to najtańsze rozwiązania
S.K.: Od dawna przyjęło się stosowanie chlorku wapnia i jest to podstawowy pierwiastek stosowany w uprawie jabłoni. Jest relatywnie tani w porównaniu do innych rozwiązań. Badania ukazują, że regularne stosowanie chlorku wapnia pozytywnie wpływa na mniejsze porażenie przez choroby grzybowe, lecz minusem jest z pewnością mniejsza intensywność rumieńca.
S.J.: Często wykorzystywanym nawozem jest również saletra wapniowa, lecz wpływa negatywnie na wybarwienie jabłek.
S.K.: Wapń odgrywa ważną rolę również w produkcji owoców jagodowych. Ciekawostką jest fakt, że w jednym kilogramie truskawek znajduje się 15-krotnie więcej wapnia niż w kilogramie jabłek. Dlatego nawożenie dolistne owoców jagodowych tym pierwiastkiem jest niezbędne.
S.J.: Nie należy myśleć, że dokarmianie dolistne może zastąpić nawożenie doglebowe. Wysoka zawartość dostępnego wapnia w glebie może gwarantować optymalne zaopatrzenie owoców w ten składnik bez konieczności wykonywania wielu zabiegów dolistnych.
S.K.: Przy wysokim poziomie dostępnego wapnia w glebie, stymulacja transportu Ca może okazać się najtańszym rozwiązaniem, oczywiście w optymalnych warunkach pogodowych (bez nadmiernych stresów abiotycznych).
S.J.: Bardzo efektywnym zabiegiem jest dostarczanie wapnia w formie fertygacji, a w uprawach jagodowych jest to zabieg niezbędny do wyprodukowania owoców najwyższej jakości.
S.K.: Wapń to konieczny pierwiastek do uzyskania najładniejszych owoców. Nie tylko wpływa na zapobieganie chorobom fizjologicznym owoców, lecz także na wyższą jędrność oraz lepsze ich wybarwienie.