W Polsce na razie jest kilka takich plantacji. Jedną z nich prowadzą dr Piotr Baryła i Tomasz Woźniak w Jastkowie na Lubelszczyźnie. Od dwóch lat wspólnie z kilkoma firmami opracowują technologię szpalerowej uprawy porzeczki kolorowej w polskich warunkach klimatycznych. Zdobytą wiedzą zamierzają podzielić się z producentami, którzy chcieliby taką plantację założyć.
- Posiadamy 25 ha czarnej porzeczki, którą uprawiamy z przeznaczeniem na koncentrat i mrożenie. Ponieważ opłacalność takiej produkcji jest znikoma, postanowiliśmy znaleźć alternatywę. Stąd pomysł na porzeczkę deserową w systemie szpalerowym. Na 60 arach stworzyliśmy demo farmę - swego rodzaju poligon doświadczalny, gdzie opracowujemy kompleksową technologię uprawy porzeczek deserowych. Nasza plantacja ma być bazą szkoleniową dla potencjalnych producentów. W projekt zaangażowały się firmy Timac Agro, Bayer, Amagro, Pszczelinka, Sumi Agro i Agrogodex, które dostarczają rozwiązań w ochronie i uprawie owoców – wyjaśnia dr Piotr Baryła, współwłaściciel gospodarstwa, prezes Krajowego Stowarzyszenia Plantatorów Czarnych Porzeczek i adiunkt na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie.
Podpatrzone w Holandii
Pomysł na założenie takiej plantacji powstał w oparciu o doświadczenia Holendrów, którzy od wielu lat z powodzeniem produkują porzeczki kolorowe w systemie szpalerowym. Piotr Baryła ocenia, że w Polsce taka uprawa również ma przyszłość, gdyż zapotrzebowanie na te owoce ze strony sieci handlowych i innych kanałów dystrybucji jest bardzo duże.
- Mamy wzorce w postaci plantacji holenderskich, do których bezwzględnie powinniśmy równać. Na naszej demo farmie chcemy zoptymalizować koszty zakładania i prowadzenia takiej plantacji, by nie przeinwestować. Wykonujemy więc doświadczenia ścisłe, które można traktować jako początek wdrożeniowy – ocenił dr Baryła.
Więcej o uprawie porzeczki szpalerowej dowiecie się z filmu pod zdjęciami i z sierpniowego wydania miesięcznika WiOM Warzywa i Owoce Miękkie. Kup prenumeratę!
Szpalerowa uprawa porzeczek deserowych w Jastkowie
dr Piotr Baryła, współwłaściciel gospodarstwa, prezes Krajowego Stowarzyszenia Plantatorów Czarnych Porzeczek i adiunkt na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie
Dr Piotr Baryła i Tomasz Woźniak opracowują technologię szpalerowej uprawy porzeczki kolorowej w polskich warunkach klimatycznych
Na plantacji w Jastkowie królują przede wszystkim czerwone porzeczki odmiany Rovada. Jest też francuski Junifer o wczesnym terminie zbioru oraz holenderski Jonkheer van Tets o bardzo dużych, kulistych i ciemnych owocach.
Radosław Suchorzewski z firmy Bayer omówił rozwiązania zastosowane w ochronie fungicydowej i insektycydowej porzeczek
Grzegorz Iskra z firmy Timac Agro przedstawił program nawożenia roślin zastosowany na plantacji
Sławomir Stankiewicz z Sumi Agro Polska zaprezentował dyspenser feromonowy do zwalczania przeziernika porzeczkowca – Isonet Z
Firma Amagro zaprezentowała technologię wspomagającą uprawę porzeczki przy użyciu nawozów dolistnych, biostymulatorów i środków pomocniczych
Plantatorzy zrezygnowali z tyczek bambusowych na rzecz multiklipsów
W projekt zaangażowały się firmy Timac Agro, Bayer, Amagro, Pszczelinka, Sumi Agro i Agrogodex, które dostarczają rozwiązań w ochronie i uprawie owoców
Przemysław Kapka z Pszczelinki zwrócił uwagę na dużą rolę owadów zapylających
Plantacja została założona na konstrukcji opartej o drewniane słupki, przygotowanej pod montaż daszków