StoryEditor

Szpalerowa uprawa porzeczek. Czy stanie się dochodową alternatywą?

10.07.2020., 11:10h

Trudna sytuacja na rynku porzeczki przemysłowej zmusza plantatorów do poszukiwania alternatyw. Dobrym pomysłem na zmianę profilu gospodarstwa może okazać się szpalerowa uprawa porzeczek deserowych z przeznaczeniem na rynek świeży. 

W Polsce na razie jest kilka takich plantacji. Jedną z nich prowadzą dr Piotr Baryła i Tomasz Woźniak w Jastkowie na Lubelszczyźnie. Od dwóch lat wspólnie z kilkoma firmami opracowują technologię szpalerowej uprawy porzeczki kolorowej w polskich warunkach klimatycznych. Zdobytą wiedzą zamierzają podzielić się z producentami, którzy chcieliby taką plantację założyć. 

- Posiadamy 25 ha czarnej porzeczki, którą uprawiamy z przeznaczeniem na koncentrat i mrożenie. Ponieważ opłacalność takiej produkcji jest znikoma, postanowiliśmy znaleźć alternatywę. Stąd pomysł na porzeczkę deserową w systemie szpalerowym. Na 60 arach stworzyliśmy demo farmę - swego rodzaju poligon doświadczalny, gdzie opracowujemy kompleksową technologię uprawy porzeczek deserowych. Nasza plantacja ma być bazą szkoleniową dla potencjalnych producentów. W projekt zaangażowały się firmy Timac Agro, Bayer, Amagro, Pszczelinka, Sumi Agro i Agrogodex, które dostarczają rozwiązań w ochronie i uprawie owoców – wyjaśnia dr Piotr Baryła, współwłaściciel gospodarstwa, prezes Krajowego Stowarzyszenia Plantatorów Czarnych Porzeczek i adiunkt na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie. 


Podpatrzone w Holandii


Pomysł na założenie takiej plantacji powstał w oparciu o doświadczenia Holendrów, którzy od wielu lat z powodzeniem produkują porzeczki kolorowe w systemie szpalerowym. Piotr Baryła ocenia, że w Polsce taka uprawa również ma przyszłość, gdyż zapotrzebowanie na te owoce ze strony sieci handlowych i innych kanałów dystrybucji jest bardzo duże.

- Mamy wzorce w postaci plantacji holenderskich, do których bezwzględnie powinniśmy równać. Na naszej demo farmie chcemy zoptymalizować koszty zakładania i prowadzenia takiej plantacji, by nie przeinwestować. Wykonujemy więc doświadczenia ścisłe, które można traktować jako początek wdrożeniowy – ocenił dr Baryła.


Więcej o uprawie porzeczki szpalerowej dowiecie się z filmu pod zdjęciami i z sierpniowego wydania miesięcznika WiOM Warzywa i Owoce Miękkie.
Kup prenumeratę!




Szpalerowa uprawa porzeczek deserowych w Jastkowie


dr Piotr Baryła, współwłaściciel gospodarstwa, prezes Krajowego Stowarzyszenia Plantatorów Czarnych Porzeczek i adiunkt na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie


Dr Piotr Baryła i Tomasz Woźniak opracowują technologię szpalerowej uprawy porzeczki kolorowej w polskich warunkach klimatycznych


Na plantacji w Jastkowie królują przede wszystkim czerwone porzeczki odmiany Rovada. Jest też francuski Junifer o wczesnym terminie zbioru oraz holenderski Jonkheer van Tets o bardzo dużych, kulistych i ciemnych owocach. 


Radosław Suchorzewski z firmy Bayer omówił rozwiązania zastosowane w ochronie fungicydowej i insektycydowej porzeczek 


Grzegorz Iskra z firmy Timac Agro przedstawił program nawożenia roślin zastosowany na plantacji


Sławomir Stankiewicz z Sumi Agro Polska zaprezentował dyspenser feromonowy do zwalczania przeziernika porzeczkowca – Isonet Z



Firma Amagro zaprezentowała technologię wspomagającą uprawę porzeczki przy użyciu nawozów dolistnych, biostymulatorów i środków pomocniczych


Plantatorzy zrezygnowali z tyczek bambusowych na rzecz multiklipsów


W projekt zaangażowały się firmy Timac Agro, Bayer, Amagro, Pszczelinka, Sumi Agro i Agrogodex, które dostarczają rozwiązań w ochronie i uprawie owoców 


Przemysław Kapka z Pszczelinki zwrócił uwagę na dużą rolę owadów zapylających



Plantacja została założona na konstrukcji opartej o drewniane słupki, przygotowanej pod montaż daszków
24. listopad 2024 00:50