Staay Food Group posiada obecnie 60 hektarów z sadem Red Confernce w Holadnii.
- Owoce się pięknie rozwijają. Jednak zbiory będą trochę małe. Naturalne przerzedzanie wpływa na mniejszą ilość owoców, ale za to nadrabiają wielkością i jakością. Uprawa wydaje się bardzo dobrze pasować do rynku i pozostawia dobre pierwsze wrażenie - mówi Joop Vernooij ze Stay Food Gropu – Zbiory możemy rozpocząć pod koniec sierpnia. To trzy tygodnie wcześniej niż w poprzednim sezonie – dodaje.
Według Joopa, na czerwone gruszki jest zainteresowanie lokalnie oraz za granicą.
- Od jakiegoś czasu obserwujemy duży międzynarodowy popyt na czerwone gruszki. Jednak holenderscy konsumenci, pozostali jak dotąd najbardziej lojalni wobec gruszki Conference.
Jak zaskoczyć klienta?
- Jeśli chodzi o gruszki, klienta trudno zaskoczyć i się wyróżnić. Czerwony wariant znanej Konferencji daje pod tym względem wiele możliwości. Tym bardziej że te gruszki mają te same cechy i są dobrze dostosowane do stale rosnącego segmentu produktów gotowych do spożycia.
Jak kształtuje się przyszłość, biorąc pod uwagę stale rosnące ceny?
- Nie będzie to łatwe z powodu ciągłej presji cenowej i rosnących kosztów. Hodowcy będą musieli się jakoś wyróżnić. Mamy uderzającą gamę ekskluzywnych odmian Dazzling Gold, Early Desire, a teraz także Red Conference i dużą liczbę tradycyjnych odmian. Dlatego uważam, że mamy silną pozycję – podsumowuje Joop.
Źródło: stayfoodgroup za polskiesadownictwo
Fot: envato.elements. zdjęcie poglądowe.