StoryEditor

Przerzedzanie a jakość jabłek: Szymon Kamiński i Szymon Jabłoński

18.05.2022., 12:04h

Przerzedzanie to najbardziej efektywna i najtańsza metoda poprawy jakości jabłoni. Jest ona niezbędna w uzyskiwaniu plonu klasy „ekstra”.

O wpływie przerzedzania na jakość jabłek dyskutują Szymon Kamiński i Szymon Jabłoński.


  • Szymon Kamiński: Zgodnie z literaturą gwarancję uzyskania optymalnego plonu daje zapylenie od 5 do 7% kwiatów. Dużo większy procent zapylonych kwiatów zapewnia aktywność owadów zapylających w sprzyjających warunkach pogodowych.
  • Szymon Jabłoński: Z tej przyczyny chcąc uzyskać dobrej jakości plon, należy przeprowadzać przerzedzanie jabłoni. W ostatnich latach praktyczne podejście do tego zabiegu uległo zmianie.
  • S.K.: Jeszcze do niedawna stosowano przerzedzanie ręczne zawiązków, ale ze względu na wysoki koszt oraz małą dostępność siły roboczej metoda ta została zastąpiona przez przerzedzanie chemiczne.
  • S.J.: Przerzedzanie ręczne reguluje plon tylko w danym roku, nie reguluje chociażby problemu przemienności owocowania, w przeciwieństwie do metody chemicznej.
  • S.K.: Chemiczne zabiegi przerzedzające wpływają bowiem na zwiększenie ilości pąków kwiatowych na kolejny sezon.
  • S.J.: Najtrudniejszą kwestią w tej metodzie jest wyznaczenie właściwego terminu zabiegu oraz wybór preparatu. Komplikacje potęgują zmienne, często trudne warunki pogodo...
Ten artykuł jest dostępny wyłączenie dla Prenumeratorów SAD
Zyskaj dostęp do tego i innych wyjątkowych artykułów
22. listopad 2024 23:58