StoryEditor

Przechowalnictwo: w Instytucie Ogrodnictwa powstanie największa baza doświadczalna

29.01.2021., 11:26h

W Instytucie Ogrodnictwa w Skierniewicach powstanie najnowocześniejsza w Polsce komórka badawczo-rozwojowa w obszarze przechowalnictwa. Projekt współfinansowany przez UE ma na celu poprawę jakości owoców i warzyw, a tym samym ograniczenie ich marnotrawienia.

Projekt pod nazwą „Laboratorium Fizjologii Pozbiorczej Produktów Ogrodniczych” Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach otrzymał 5,8 mln zł dofinansowania w ramach Działania I.1: Rozwój infrastruktury badań i innowacji, Osi Priorytetowej I: Badania, rozwój i komercjalizacja wiedzy Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Łódzkiego na lata 2014-2020. Całkowity koszt projektu wyniesie ponad 8 mln zł. 

- Z tych środków będziemy modernizować system sterująco-monitorujący, utrzymujący kontrolowane atmosfery w chłodniach oraz układ chłodniczy, a także zakupimy i uruchomimy aparaturę najnowszej generacji. Pozwoli to na prowadzenie badań i kreowanie innowacji w dziedzinie technologii przechowywania oraz komercjalizację wiedzy i wdrażanie zaleceń u producentów i podmiotów zajmujących przechowywaniem i przetwarzaniem owoców i warzyw. Projekt nastawiony jest na szereg inicjatyw o charakterze badawczo-rozwojowym oraz współpracę z ośrodkami naukowymi na terenie woj. łódzkiego. Planujemy także zacieśnienie współpracy z SGGW – wyjaśnia w rozmowie z nami dr Krzysztof Rutkowski, koordynator tego projektu i kierownik Zakładu Przechowalnictwa i Przetwórstwa Owoców i Warzyw Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach. 

Dzięki temu projektowi powstanie najnowocześniejsza w Polsce komórka badawczo-rozwojowa w obszarze przechowalnictwa, gdzie będą prowadzone badania w zakresie technologii przechowywania owoców, warzyw i kwiatów. 

Zakupiony zostanie m.in. sprzęt pozwalający na wykrywanie i ocenę uszkodzeń wewnętrznych owoców i warzyw, który pozwoli optymalizować procesy przechowywania i dojrzewania oraz ułatwi eliminację produktów ogrodniczych słabszej jakości.

- Poza tym chcemy też wrócić do badań nad smakiem i aromatem produktów przechowywanych. A więc poznać wpływ różnych technologii na kształtowanie aromatu. Planujemy także rozwój inteligentnych opakowań np. ze wskaźnikami świeżości – zaznacza Rutkowski.

Nadrzędnym celem przyświecającym projektowi jest zapobieganie marnotrawieniu żywności. 

- Chcemy sprawić, by produkt na sklepowej półce był o przewidywalnej jakości, a jednocześnie pozbawiony wad. Żeby klient kupował go z przekonaniem, żeby wracał po niego. Tu jest też bardzo ważna rola edukacji. Musimy uświadomić konsumentów, jak powinni przechowywać warzywa i owoce w domu, a producentom przekazać wiedzę i takie technologie, dzięki którym dostarczą produkty odpowiedniej jakości – wyjaśnił dr Rutkowski. I dodał, że w obliczu problemów z powtarzalnością jakości owoców czy warzyw w sklepach dobrym pomysłem byłaby ulotka informująca, co zrobić z danym produktem, by osiągnął swoje walory smakowe, np. gruszka z etykietą: „Zjedz mnie za 5 dni”. 

Projekt ma zostać ukończony we wrześniu 2022 roku. Docelowo system będzie obsługiwał 100 kontenerów, w których w skali laboratoryjnej będą przechowywane owoce i warzywa. Będzie to największa w Europie baza doświadczalna.

Kamila Szałaj
  
21. listopad 2024 18:47