StoryEditor

Nowy nawóz dolistny w uprawach ekologicznych

05.04.2019., 14:58h
Mikronizowany, dolistny nawóz wapniowy Calibre, został umieszczony w wykazie nawozów i środków poprawiających właściwości gleby zakwalifikowanych do stosowania w rolnictwie ekologicznym pod nr NE/471/2019.
Nawóz dolistny

Calibre™ to nowe, całkowicie naturalne, dolistne rozwiązanie nawozowe. Pierwotnie pozyskane z unikatowych złóż naturalnych, Calibre™ jest efektem innowacyjnego, wysoce technologicznego, procesu mikronizacji czystych minerałów. Cząsteczki nawozu mają niespotykanie mały, mikroskopijny rozmiar, dzięki czemu są doskonale pobierane i precyzyjnie przyswajane przez rośliny – jak w naturze. Mikronizacja cząsteczek oznacza precyzyjny dobór dawki, bez ryzyka fitotoksycznosci. Ponadto, prostota i ekonomia stosowania czynią Calibre™ naturalnym wyborem w uprawach wielu roślin.

Za co odpowiada wapń w roślinach?
  • istotna rola w procesach podziałów mitotycznych przy wzroście i różnicowaniu komórek (kluczowe w rozwoju systemu korzeniowego i włośników);
  • funkcje w gospodarce hormonalnej i enzymy oddechowe;
  • wraz z jonami potasu reguluje pracę aparatów szparkowych – racjonalną politykę wodną rośliny (transpirację);
  • budowa ścian komórkowych: wraz z pektynami i celulozą zwiększa ich stabilność i wytrzymałość dając odpór atakom patogenów (np. grzybów pasożytniczych);
  • naturalnie stymuluje i wydłuża fotosyntezę – rośliny później się starzeją;
  • odpowiada za jędrność i trwałość owoców, zapobiegając chorobom przechowalniczym.

Na co wpływa Calibre™?

  • Poprawia jędrność i jakość plonu;
  • Zwiększa zawartość suchej masy płodów;
  • Intensyfikuje procesy rozwojowe i rewitalizuje rośliny;
  • Podnosi ich fizjologiczną odporność na czynniki stresowe;
  • Naturalnie stymuluje i wydłuża fotosyntezę.
Skład (%):
  • CaCO3: 96,03 (w tym CaO: 53,78);
  • SiO2: 2,56;
  • MgCO3: 0,61;
  • FeO3: 0,05.
Jak stosujemy Calibre™?
  • Sady: Calibre™ pozwala uzyskać jędrne i zdrowe owoce o wysokiej zdolności przechowalniczej;
  • Jabłonie: od fazy „mysiego ucha” i powtarzanie zabiegu w kolejnych fazach rozwoju (zielony lub różowy pąk, początek kwitnienia, opadanie płatków, następnie dwukrotnie na formujące się owoce co 10-14 dni);
  • Grusze, morele i brzoskwinie: 3-5 zabiegów począwszy od okresu zawiązywania się owoców (co 10-14 dni);
  • Wiśnie, czereśnie, śliwki: pierwszy zabieg w okresie kwitnienia, następnie w okresie dojrzewania owoców. Celem zapobieżenia pękaniu owoców w wyniku opadów stosujemy 3 zabiegi co 7 dni przed spodziewanym zbiorem lub interwencyjnie przed zapowiadanymi opadami;
  • Owoce miękkie (truskawki, maliny, borówki, porzeczki): 3-4 zabiegi (faza pąka, początek kwitnienia, zielone owoce, przed zbiorem na dojrzałe owoce);

Dawkowanie: Podstawowa dawka: 0,3 % (300 g/100 l wody) co 10-14 dni. Stosować w pochmurne i wilgotne dni. Zaleca się aplikować rano lub późnym popołudniem.

Maciej Kania
Źródło: mat. prasowe

21. listopad 2024 14:42