Motywem tegorocznego Lubelskiego Święta Młodego Cydru są spotkania – bo cydr zbliża i inspiruje. Organizatorzy Lubelskiego Święta Młodego Cydru postanowili z okazji 5. urodzin zbliżyć do siebie mieszkańców Lublina, zaszczepić w nich ideę spontanicznych spotkań i poznawania się. Okazją do nawiązywania nowych znajomości, celebracji wspólnego czasu oraz odkrywania smaków Lublina będzie „Przyjęcie w sadzie”. Przy wspólnych stołach spotka się 500 mieszkańców Lublina – zwycięzcy konkursów organizowanych w lokalnych mediach. W menu „Przyjęcia w sadzie” znalazły się potrawy regionalne od najlepszych szefów kuchni lubelskich restauracji. Daniom towarzyszyć będzie Cydr Lubelski.
Młody Cydr z 5 odmian jabłek
– Nie ma dobrego spotkania bez polskiego cydru. Ta zasada obowiązuje już nie tylko w Lublinie – mówi Tomasz Solis, wiceprezes Lubelskiego Stowarzyszenia Miłośników Cydru. – Zapraszamy na nasz urodzinowy toast.
Tradycyjna beczka Młodego Cydru „pęknie” 15 września w samo południe – na Placu przed Centrum Kultury. Z okazji 5. urodzin będzie w niej 500-litrów limitowanej edycji Cydru Lubelskiego Młodego Niefiltrowanego 2018 z tegorocznych zbiorów pięciu odmian jabłek, najczęściej spotykanych w polskich sadach: Gala, Jonagold, Lobo, Szampion i Rubin.
– W tym roku dojrzały ponad dwa tygodnie wcześniej niż zwykle i są wyjątkowo słodkie oraz aromatyczne. Wszystko za sprawą ciepłego, słonecznego lata, którego smak zamknęliśmy w butelkach Młodziaka. Będzie świeży, naturalny i orzeźwiający – zdradza Artur Dubaj, Główny Technolog AMBRA S.A., twórca smaku Cydru Lubelskiego. – Spodziewamy się cydru z ciekawą równowagą pomiędzy intensywną kwasowością a delikatną słodyczą. Młodziak to cydr niefiltrowany, więc w pełni zachowa esencję aromatu dojrzałych jabłek. Jego wyjątkowe cechy podkreśli delikatne musowanie naturalnych bąbelków, które, tak samo jak w przypadku win musujących, powstają w procesie fermentacji.
Gorące lato przyśpieszyło zbiory. Eksperci prognozują jabłkowy urodzaj.
– Przymrozki z kwietnia i maja 2017 spowodowały, że plony były rekordowo niskie. Miało to też swoją dobrą stronę – jabłonie „odpoczęły” i w tym roku, przy tak sprzyjających warunkach klimatycznych, „odwdzięczają” się ilością oraz jakością jabłek, ich aromatycznością i naturalną słodyczą. Pierwsze szacunki mówią o zbiorach na poziomie 4,5 mln ton. To idealne warunki do tworzenia cydru – dodaje Artur Dubaj.
Dobry sezon na jabłka podnosi poprzeczkę w konkursie na najlepszy cydr domowy „Mistrz Cydru 2018”. Jego tegoroczna edycja rozstrzygnie się podczas Lubelskiego Święta Młodego Cydru. W tym roku współzawodnictwo odbywa się w dwóch kategoriach: „cydry klasyczne” i „cydrowy freestyle”. Konkursowe cydry jurorzy ocenią podczas degustacji w ciemno, uwzględniając m.in. wygląd, aromat, równowagę, smak. W jury zasiądą: Maciej Świetlik – dziennikarz portalu Winicjatywa.pl, Monika Bierwagen – Prezes spółki JRBB (Dzik Polski Cydr, Cydr Grójecki, Cider Inn), Artur Dubaj – główny technolog AMBRA S.A. (Cydr Lubelski), Tomasz Solis – wiceprezes Lubelskiego Stowarzyszenia Miłośników Cydru, dr Agata Czyżowska z Politechniki Łódzkiej, dr hab. Agnieszka Nowak z Politechniki Łódzkiej.
– Dla sadowników, pasjonatów, producentów cydrów rzemieślniczych to znakomita okazja do wymiany doświadczeń i odkrywania nowych możliwości udoskonalenia autorskich receptur. Liczę na to, że nasza inicjatywa pozytywnie wpłynie na rozwój całej kategorii – mówi Tomasz Solis.
Mistrz Cydru 2018 otrzyma nagrodę finansową, a wszyscy laureaci – zaproszenia na warsztaty we wzorcowej cydrowni Lubelskiego Stowarzyszenia Miłośników Cydru w Mikołajówce k. Kraśnika.
Źródło: mat. prasowe