Początek roku to etap, w którym cięcie zimowe jest już w pełni, stąd wiele pytań w tym temacie. Cięcie jest pierwszym etapem budowania jakości, to właśnie podczas tego zabiegu zapewniamy prawidłowe doświetlenie owoców, co przełoży się na ich odpowiednie wybarwienie i wielkość.
W osiągnięciu tego celu pomocne może być cięcie mechaniczne. Przekształcenie sadu prowadzonego metodą tradycyjną pod cięcie mechaniczne nie musi być wcale trudne.
I etap: cięcie odmładzające
Do wprowadzania cięcia mechanicznego w starszych kwaterach powinno się podejść w kilku etapach. Po pierwsze nie powinno zaczynać się od razu od użycia maszyn do cięcia mechanicznego, ponieważ skutki mogą być odwrotne, a mianowicie spadek plonów i jakości oraz nieprawidłowy wzrost drzew.
fot. W sadach o rozstawie 3,5 × 1 m należy ciąć w odległości 45–50 cm od pnia
fot. W sadach o rozstawie 3,5 × 1 m należy ciąć w odległości 45–50 cm od pnia