Głównym zadaniem gospodarowania w rolnictwie ekologicznym jest wytwarzanie surowców i żywności o wysokiej wartości biologicznej, z założeniem że sposób produkcji nie niszczy środowiska, a wyprodukowana żywność jest naturalna i ma wysokie walory smakowe. W rolnictwie ekologicznym gospodarstwo stanowi zamknięty układ – jeden organizm, do którego dopływ środków produkcji z zewnątrz powinien być ograniczony.
Sad ekologiczny z korzyścią dla środowiska
Sad ekologiczny = wysoka wiedza sadownika
Przed założeniem sadu należy rozważyć czynniki ekonomiczne i przyrodnicze gospodarstwa, które są bardzo istotne w osiągnięciu maksymalnych korzyści z posadzonych drzew owocowych.
Ważny jest również rozłóg pól i sąsiedztwo upraw innych użytkowników gruntów. Jeśli sąsiad zza miedzy prowadzi sad konwencjonalny, to będzie następować znoszenie substancji czynnych chemicznych środków ochrony roślin na pola ekologiczne. W takiej sytuacji należałoby opracować plan, w jaki sposób będziemy chronić uprawy przed przedostaniem się niedozwolonego środka z innych pól na uprawy eko.
Powodzenie uprawy zależy w bardzo dużym stopniu od właściwego doboru gatunków i odmian. Wymagania w stosunku do odmian są wielostronne i dotyczą plenności, odporności na choroby i niekorzystne warunki atmosferyczne, trwałości lub zdolności przechowalniczej, cech zewnętrznych owocu, smaku, przydatności do sprzedaży w stanie świeżym lub do przetwórstwa itp.
Sad ekologiczny od podstaw lub 3 lata konwersji
Jeśli w założonym już sadzie konwencjonalnym rosną odmiany wrażliwe na choroby, to trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie, czy przy dozwolonych środkach ochrony roślin w ekologicznej produkcji sadowniczej będzie możliwe dalsze prowadzenie sadu. Listę środków ochrony roślin dopuszczonych do produkcji ekologicznej prowadzi Instytut Ochrony Roślin w Poznaniu.
Nie mniej ważne jest nawożenie sadu, które znacznie różni się od nawożenia konwencjonalnego, gdyż w produkcji ekologicznej nie wolno stosować nawozów sztucznych. Dlatego też należy zapoznać się z listą dopuszczonych nawozów do stosowania w rolnictwie ekologicznym i opracować w szczegółach plan nawożenia. Wykaz nawozów i środków poprawiających właściwości gleby zakwalifikowanych do stosowania w rolnictwie ekologicznym prowadzi Instytut Uprawy i Nawożenia w Puławach.
Jak rozpocząć ekologiczną produkcję owoców?
Funkcjonowanie systemu kontroli i certyfikacji w rolnictwie ekologicznym jest podstawowym gwarantem dla konsumenta, że środki spożywcze znajdujące się na rynku zostały wyprodukowane zgodnie z obowiązującymi przepisami dotyczącymi rolnictwa ekologicznego i że są wolne od zanieczyszczeń, takich jak pozostałości środków ochrony roślin i hormonów, a podczas ich produkcji nie stosowano nawozów sztucznych i organizmów zmodyfikowanych genetycznie.
Certyfikacja gospodarstw rolnych prowadzących produkcję w oparciu o metody ekologiczne lub gospodarstw rolnych przestawiających produkcję na metody ekologiczne prowadzona jest zgodnie z wymaganiami Rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007 z 28 czerwca 2007 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych i uchylające rozporządzenie (EWG) nr 2092/91 (Dz.Urz. WE L 189/1 z dnia 20.07.2007 r.). Proces certyfikacji jest prowadzony przez jednostki certyfikujące bezstronnie i niezależnie, bez stosowania dyskryminującej polityki finansowej.
Zgłoszenie podjęcia działalności w zakresie rolnictwa ekologicznego
- Producent zamierzający prowadzić ekologiczne gospodarstwo przesyła do dowolnie wybranej jednostki certyfikującej wypełniony druk, który nosi nazwę „Zgłoszenie podjęcia działalności w zakresie rolnictwa ekologicznego”. Nie obowiązuje tu żadna rejonizacja, to producent decyduje o tym, która jednostka będzie go kontrolować i wydawać certyfikaty. Druk zgłoszenia można pobrać ze strony internetowej Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych lub dowolnej jednostki certyfikującej.
- Jednostka certyfikująca po otrzymaniu i zarejestrowaniu zgłoszenia wysyła do producenta formularze niezbędne do przeprowadzenia kontroli i certyfikacji gospodarstwa, tj. wniosek o certyfikację, opis jednostki produkcyjnej wraz z wymaganymi załącznikami opisanymi w formularzach. Wypełnione dokumenty producent odsyła do jednostki certyfikującej.
- Po weryfikacji zgłoszenia jednostka certyfikująca wydaje producentowi potwierdzenie objęcia gospodarstwa systemem kontroli oraz podpisuje z producentem umowę.
- Jednostka ertyfikująca przeprowadza kontrolę gospodarstwa przynajmniej raz w roku, w okresie od maja do września. Gospodarstwo podlega co najmniej raz w roku kontroli pełnej (tzw. rocznej). Inspektor może też pobrać próbki roślin lub gleby do kontroli laboratoryjnej. Kontrola jest zapowiedziana. Sprawdzana jest dokumentacja oraz pola, na których znajdują się uprawy. Z kontroli jest sporządzany protokół, który podpisuje producent. Jeśli producent nie zgadza się z protokołem, może złożyć odwołanie do dyrektora jednostki certyfikijącej.
- Jednostka może przeprowadzać także kontrole niezapowiedziane w przypadku ryzyka niezgodności z zasadami produkcji ekologicznej.
- Inspektor przesyła do jednostki certyfikującej protokół z kontroli, po czym następuje przegląd dokumentacji pokontrolnej. Po weryfikacji dokumentacji dyrektor jednostki podejmuje decyzję w sprawie wydania lub odmowie wydania certyfikatu. Informacja o decyzji przekazywana jest wnioskodawcy.
- Certyfikat jest wydawany na określony produkt (np. 100 dt jabłek).
- W okresie ważności certyfikatu jednostka certyfikująca może zlecić przeprowadzenie doraźnej kontroli w wyżej wspomnianym zakresie, jak również pobór próbek, bez uprzedniego powiadomienia właściciela gospodarstwa rolnego.
- Kontrola jest płatna według cennika poszczególnych jednostek.
Lista upoważnionych jednostek certyfikujących w Polsce
Numer identyfikacyjny
|
Nazwa upoważnionej jednostki certyfikującej
|
PL-EKO-01 |
EKOGWARANCJA PTRE Sp. z o.o. |
PL-EKO-02 |
PNG Sp. z o.o. |
PL-EKO-03 |
COBICO Sp. z o.o. |
PL-EKO-04 |
BIOEKSPERT Sp. z o.o. |
PL-EKO-05 |
BIOCERT MAŁOPOLSKA Sp. z o.o. |
PL-EKO-06 |
Polskie Centrum Badań i Certyfikacji S.A. |
PL-EKO-07 |
AGRO BIO TEST Sp. z o.o. |
PL-EKO-08 |
TÜV Rheinland Polska Sp. z o.o. |
PL-EKO-09 |
Centrum Jakości AgroEko Sp. z o.o. |
PL-EKO-10 |
SGS Polska Sp. z o.o. |
PL-EKO-11 |
DQS Polska Sp. z o.o. |
PL-EKO-12 |
Bureau Veritas Polska Sp. z o.o. |
Barbara Sazońska
Radomski Oddział Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie
Fot. B. Sazońska, A. Jóźwicka