Nowe jabłonie odmian odpornych na wysoką temperaturę, zostały zarejestrowane pod nazwą HOT84A1. Mają zostać wprowadzone na rynek na Półwyspie Iberyjskim w ciągu 3 lat.
Jabłko jest czerwone, chrupiące, słodkie i soczyste. Zostało pozytywnie ocenione w ostatnich latach w Centrum Testowym Katalońskiego Instytutu Badawczego Rolno-Spożywczego (IRTA) w Lleida oraz w Centrum Testów Rolniczych Mas Badia w La Tallada d‘Empordà (Girona), gdzie letnie temperatury czasami przekraczają 40°C.
Nowe jabłonie odmian odpornych są wynikiem międzynarodowego programu hodowli jabłek i gruszek Hot Climate. Jego celem jest odpowiedź na wyzwania związane ze zmianami klimatycznymi.
- Nowe drzewka jabłoni odpornych na wysokie temperatury tworzone tradycyjnymi metodami, mają na celu przystosowanie się do coraz bardziej upalnych lat - wyjaśnia Joan Bonany, specjalista w programie IRTA Fructiculture.
- Ponadto stwarzają nowe możliwości dla rolników w uprawie jabłek w regionach, w których uprawa jabłek jest coraz trudniejsza, a także na obszarach bliżej konsumenta - dodaje.
ksz, oprac. na podst Freshplaza, IRTA