Spotkanie dotyczyło nowej odmiany gruszki FRED® - ‘CH 201‘, wyhodowanej przez Agroscope i cieszącej się coraz większą popularnością w Szwajcarii, gdzie uprawiana jest już na powierzchni 15 ha, ale także poza granicami kraju. We Francji obsadzone jest już 120 ha, natomiast w Belgi kolejne 25 ha.
Nowe nasadzenia planowane są na terenie Włoch i Chile.
Podczas spotkania omówiono aspekty naukowe, techniczne, dystrybucję oraz marketing potrzebny dla tej odmiany. Agroscope ze swojej strony przedstawił różne rozwiązania dotyczące wyzwań produkcyjnych i po zbiorczych dotyczących chorób przechowalniczych.
Rozwiązania te, które zostały opracowane w grupie „Sady w Alpach” w Agroscope Conthey, znacznie zwiększają potencjał rynkowy gruszki FRED®. Ponieważ systemy produkcyjne w różnych regionach są różne, wymiana między uczestnikami była szczególnie cenna.
Jak wyglądał proces hodowlany?
- Na podstawie krzyżówek przeprowadzonych w 2000 roku (zapylanie ręczne) posadzono i oceniono pod względem jakości drzew i owoców ponad 1000 genotypów.
- Spośród nich 20 wybranych genotypów zostało następnie ocenionych pod kątem atrakcyjności dla konsumentów, trwałości i podatności na zarazę ogniową.
- Próby przeprowadzone w kilku miejscach w Szwajcarii i Europie ostatecznie zaowocowały stworzeniem nowej odmiany CH201, sprzedawanej pod znakiem towarowym FRED®
Kilka słów o samej odmianie:
FRED® posiada kilka cech, które są ważne dla producentów i bardzo cenione przez konsumentów:
- Wartość dodana dla producentów: Szybkie wejście do produkcji, wysoka produktywność, tolerancja na zarazę ogniową;
- Wartość dodana dla hurtowni: bardzo długi okres przechowywania w chłodni i dobra przenośność;
- Wartość dodana dla konsumentów: Soczysta, smaczna, lekko cierpka; miąższ jędrny i chrupiący, łatwy do chwytania i odchodzenia.
Źródło: Agrosopre/pzsrp
FOT: facebook Agroscope