Kluczowymi czynnikami determinującymi zdolność przechowalniczą owoców są odpowiednio niska temperatura i skład atmosfery. Owoce borówki wysokiej tolerują wysokie stężenia dwutlenku węgla – sięgające 10–15%. CO2 sprzyja utrzymaniu wysokiej jakości jagód i ogranicza straty na skutek gnicia. Ostatnio często stosowaną metodą wydłużenia okresu przechowywania jabłek, gruszek, śliwek itp. owoców, jest stosowanie po zbiorze 1-metylocyklopropenu (1-MCP). Ten syntetyczny związek, blokując receptory etylenu, hamuje procesy zachodzące w dojrzewającym owocu.
Aby jagody borówki wysokiej przechowywały się w jak najlepszym stanie, należy zachować 3 podstawowe zasady. Zbiór owoców powinien być przeprowadzony w fazie dojrzałości zbiorczej, nie konsumpcyjnej; po zbiorze należy szybko schłodzić owoce oraz zapewnić bezawaryjny system kontroli temperatury i ewentualnie składu gazowego.
Odpowiedni termin zbioru
Owoce zebrane zbyt wcześnie mają gorszą jakość, ich masa jest niższa i są bardziej kwaśne. Zawierają również mniej antocyjanów i niewystarczające pokrycie skórki woskiem. Wpływa to na wygląd owoców, które są wtedy nisko oceniane przez odbiorców.