Szklistość miąższu
Objawy
Objawy pojawiają się w owocach podczas sezonu wegetacyjnego w postaci charakterystycznych szklistych plam w miąższu powstałych wskutek wysycenia przestworów międzykomórkowych sokiem zawierającym sorbitol. Zmiany chorobowe obejmują najczęściej tkanki w pobliżu wiązek sitowo-naczyniowych lub w okolicach gniazda nasiennego. Miąższ przybiera w tych miejscach wygląd wodnisty, szklisto-przezroczysty. Niekiedy, przy dużym nasileniu choroby, objawy uwidaczniają się także na powierzchni owoców w postaci ciemniejszych, rozmytych i błyszczących plam, a zmiany w miąższu są bardzo rozległe.
Przyczyny
Długotrwałe upały i susza w czasie wegetacji oraz duże wahania temperatury przed zbiorem owoców. Na chorobę podatne są szczególnie owoce duże, o zaawansowanej dojrzałości, przenawożone azotem i o niskiej zawartości wapnia.
Zapobieganie
W związku z tym, że powstawanie uszkodzeń jest ściśle powiązane z niekorzystnymi warunkami wzrostu, nie można całkowicie wyeliminować ryzyko wystąpienia szklistości miąższu. Zbiór owoców w optymalnej dojrzałości fizjologicznej i prawidłowa, zbalansowana zawartość składników mineralnych w miąższu owoców mogą w niewielkim stopniu ograniczać występowanie choroby.
Rozpad po szklistości
Objawy
Miąższ jabłek ze znacznymi zmianami spowodowanymi wystąpieniem szklistości miąższu podczas przechowywania ulega brązowieniu i następnie rozpadom. Jeżeli zmiany w miąższu są niewielkie, to mogą one ustąpić podczas przechowywania.
Przyczyny
Szybkie schłodzenie owoców po zbiorze i długotrwałe ich przechowywanie.
Zapobieganie
W przypadku niewielkich zmian w miąższu jabłek zaleca się opóźnienie schładzania owoców i przechowywanie ich w nieco wyższej temperaturze. W ten sposób ograniczamy trwałość przechowalniczą owoców, więc należy skrócić okres ich przechowywania.
Dr Krzysztof P. Rutkowski