W przeciwnym razie, roztocza te mogą znacznie obniżyć plon – zwłaszcza pod względem jakościowym, dyskwalifikując owoce z handlu. Jak zatem optymalnie chronić nasze uprawy przed tymi szkodnikami?
Przędziorki – coraz groźniejsze
W wyniku żerowania przędziorków dochodzi do przebarwienia blaszek liściowych – początkowo w postaci jasnych punkcików, które zlewają się w większe plamy. Potem następuje szarzenie i brązowienie uszkodzonych liści, a następnie ich zasychanie oraz opadanie. W przypadku licznej populacji w drugiej połowie lata, samice przędziorka owocowca mogą składać jaja zimowe w zagłębienia szypułkowe lub kielichowe owoców, natomiast samice przędziorka chmielowca w miejscach tych gromadzą się na zimowanie.
Owoce z obecnością takich jaj lub samic tracą wartość handlową. Z tego względu, na obecność i liczebność tych szkodników należy zwracać uwagę od początku wegetacji. W sezonie wegetacji rozwija się najczęściej pięć pokoleń przędziorków. W warunkach sprzyjających rozwojowi tych szkodników w niektórych okresach wegetacji ich liczba i szkodliwość czasem gwałtownie wzrastają.
Ponadto zwalczanie tych roztoczy latem jest bardzo trudne ze względu na to, że wówczas występują ich wszystkie stadia rozwojowe (jaja letnie, stadia larwalne ruchome i nieruchome oraz osobniki dorosłe). W tym okresie w celu skutecznej ich eliminacji zwykle trzeba wykonać 2 kolejne zabiegi.