Warto pamiętać, że za odporność jabłoni na parcha odpowiada tylko jeden gen i w związku z tym istnieje wysokie ryzyko jej przełamania. Dzieje się tak najczęściej przy wysokiej i długotrwałej presji czynnika chorobotwórczego (zarodników parcha) oraz przy sprzyjających rozwojowi choroby czynnikach środowiskowych. Przykładem jest czeska odmiana Topaz.
Już kilkanaście lat temu pracownicy Instytutu Ogrodnictwa stwierdzili przełamanie odporności na drzewach tej odmiany. W związku z tym w ośrodkach naukowych od wielu lat prowadzone są programy hodowlane mające na celu uzyskanie nowych odmian jabłoni odpornych na parcha, u których o odporności będzie decydowało więcej genów. Dziś w sadach ekologicznych sadzi się m.in. odmiany parchoodporne, takie jak: Chopin, Free Redstar, Gold Millenium, Melfree, Sawa, Waleria, Witos (pochodzące z polskiej selekcji) oraz Ariwa, Ecolette, Enterprise, Liberty, Reglindis, Retina, Rewena, Rubinola, Rajka, Topaz – pochodzące z selekcji zagranicznej.
Już kilkanaście lat temu pracownicy Instytutu Ogrodnictwa stwierdzili przełamanie odporności na drzewach tej odmiany. W związku z tym w ośrodkach naukowych od wielu lat prowadzone są programy hodowlane mające na celu uzyskanie nowych odmian jabłoni odpornych na parcha, u których o odporności będzie decydowało więcej genów. Dziś w sadach ekologicznych sadzi się m.in. odmiany parchoodporne, takie jak: Chopin, Free Redstar, Gold Millenium, Melfree, Sawa, Waleria, Witos (pochodzące z polskiej selekcji) oraz Ariwa, Ecolette, Enterprise, Liberty, Reglindis, Retina, Rewena, Rubinola, Rajka, Topaz – pochodzące z selekcji zagranicznej.
Sadownicy ekologiczni mają też do dyspozycji odmiany tolerancyjne, o mniejszej podatności na patogena, jak: Delbard Jubile Delgollune, Ligol, Ligolina, Pinova, Piros czy Szampion.
fot. E. Rozpara. Sawa – wyhodowana przez SGGW w Warszawie, jest jesienną odmianą deserową o atrakcyjnym wyglądzie owoców, przydatną do sadów ekologicznych
fot. E. Rozpara. Sawa – wyhodowana przez SGGW w Warszawie, jest jesienną odmianą deserową o atrakcyjnym wyglądzie owoców, przydatną do sadów ekologicznych