Gorzka plamistość podskórna
Objawy
Pierwsze objawy mogą pojawić się na owocach już w sadzie, w postaci zielonych (po stronie barwy podstawowej) i czerwonych do purpurowych (po stronie rumieńca) plamek o średnicy kilku milimetrów. Z czasem plamy powiększają się, a skórka zapada się, miąższ staje się suchy i skorkowaciały. W owocach niektórych odmian zmiany zachodzą w głębszych warstwach miąższu i uszkodzone komórki widoczne są dopiero po przekrojeniu jabłka. Objawy mogą pojawić się zarówno podczas sezonu wegetacyjnego, jak i w czasie przechowywania.
Przyczyny
Główną przyczyną choroby jest niedobór wapnia w owocach, a właściwie zbyt wysoki stosunek potasu do wapnia. Czynnikami sprzyjającymi są również wysoki stosunek liczby liści do owoców, silny wzrost wegetatywny, nawadnianie bądź intensywne opady deszczu w okresie przedzbiorczym (szczególnie gdy poprzedzała go susza), wysoka temperatura w okresie wegetacji oraz niewłaściwe nawożenie.
Zapobieganie
Zaleca się właściwe nawożenie potasem, magnezem i wapniem. Do czynników ograniczających rozwój choroby w czasie przechowywania należą zbiór owoców w optymalnym terminie, szybkie ich schłodzenie i przechowywanie w niskiej temperaturze przy wysokiej wilgotności względnej atmosfery przechowalniczej.
Dr Krzysztof P. Rutkowski