Dynamicznie kontrolowana atmosfera (DKA) to kolejny etap ewolucji procesu związanego z długim przechowywaniem jabłek. Polega ona na obniżeniu do minimum procesów życiowych jabłek podczas ich przechowywania. W systemach KA poziom tlenu obniża się do 3–5%, w ULO udało się jeszcze niżej, bo do 1–1,5%, natomiast DKA daje możliwość obniżenia stężenia O2 w komorach do 0,5–0,6%.
– W takich warunkach oddychanie jabłek zostaje spowolnione do minimum – przypomniał Alex Villa. W ten sposób można wydłużyć proces przechowywania jabłek, przy utrzymaniu ich wysokich parametrów jakościowych. W przypadku odmiany ‘Golden Delicious’ w warunkach KA można było przechowywać jabłka przez 6 miesięcy, a po wyjęciu ich z chłodni shelf life wynosił około 7 dni, w warunkach ULO udało się te okresy wydłużyć odpowiednio do 11 miesięcy i 14 dni. Natomiast w DKA jabłka ‘Golden Delicious’ można przechowywać nawet przez 15 miesięcy, wydłużając ich okres życia półkowego do 21 dni. DKA daje też inne korzyści, jak utrzymanie wysokiej jędrności jabłek, ograniczenie (czy wręcz wyeliminowanie) oparzelizny powierzchniowej, a znajdujące się w jabłkach śladowe ilości alkoholu nadają im dobrego smaku i aromatu. Całość artykułu przeczytasz w numerze 3/2013 czasopisma "Sad Nowoczesny". Zapraszamy do prenumeraty.
Autor: Mariusz Podymniak