Jak podaje prof. Eberhard Makosz (TRSK Lublin), zapasy jabłek 1 grudnia 2017 r. wynosiły w Polsce 1 mln ton. Jest to o 500 tys. ton mniej niż w tym samym czasie roku ubiegłego. W krajach UE zapasy jabłek na początku grudnia br. wynosiły 3,5 mln ton, podczas gdy w grudniu 2016 r. były one wyższe o około 1,2 mln ton (szczegóły w tabeli poniżej).
1 grudnia br., w porównaniu z dniem 1 listopada br., zapasy jabłek w Polsce i we Włoszech zmniejszyły się o 200 tys. ton, a we Francji i w Niemczech – o 100 tys. ton. (H.C.)
Zapasy jabłek w Polsce i krajach Unii Europejskiej w grudniu 2016 i 2017 r. (mln t)
Kraj: |
1 XII 2017 r. |
1 XII 2016 r. |
Polska |
1,0 |
1,5 |
Włochy |
1,0 |
1,5 |
Francja |
0,6 |
0,6 |
Niemcy |
0,2 |
0,4 |
Unia Europejska |
3.5 |
4.7 |
źródło: E. Makosz (trsk.pl)