Jak podaje Komisja Europejska, spożycie świeżych owoców nektaryn oraz brzoskwiń w UE ma w tym roku wzrosnąć o 3%, dając wynik 6,1 kg na jednego mieszkańca.
Wzrost mimo słabej siły nabywczej
Liczba ta jest o 5% niższa od średniej z ostatnich lat, ale KE uważa, że wzrost spożycia napędzany będzie większą produkcją świeżych owoców, spowodowaną dobrą pogodą oraz powrotem do turystyki.
Niesprzyjające warunki pogodowe w Hiszpanii spowodowały silne spowolnienie produkcji. Mimo to jak wyniki z danych Grecji, Francji czy Włoch, produkcja europejska w tym roku będzie rosła jako całość. Zwiększy się ona o 3% w stosunku do roku 2021, gdzie wynosiła 3,4 mln ton.
Jeżeli chodzi o eksport unijny, ten utrzymać się ma na stabilnym poziomie 140 tys. ton – 2% więcej.
Najbardziej negatywny wpływ na sprzedaż mają obecne trudności w eksporcie do państw takich jak Białoruś czy Ukraina, które znajdują się w pierwszej 5 kierunków produkcji wspólnotowej.
Import brzoskwiń oraz nektaryn do Unii Europejskiej z krajów trzecich ma wzrosnąć do 47 tys. ton – 11% więcej.
Patrycja Bernat
Źródło: nawozy.eu
Fot: envato.elements