Zwiększa się wielkość produkcji winogron deserowych w RPA, a nie areał upraw
Oczekuje się, że nowe gospodarstwa produkujące winogrona mają bardziej produktywne odmiany winogron stołowych, będą kontynuować wyjście w pełną wydajność. Spis winnic z 2021 roku wskazuje, że zmniejszyła się powierzchnia upraw o 536 ha: z 21,1 tys. ha do 20,564 tys. ha.
W porównaniu ze spisem z 2019 roku powierzchnia winnic zmniejszyła się o 1,2 tys. ha, co stanowi dodatkowy dowód konsolidacji w branży produkcji winogron deserowych w RPA.
- Południowoafrykańscy producenci skupią się na „powrocie do źródeł”. Kładą nacisk na przygotowanie sadzonek, uprawę, pakowanie aby zadowolić potrzeby konsumentów – powiedział Anton Viljoen, prezes SATI.
Pogoda ma duży wpływ na wielkość produkcji winogron
Dodał, że winogrona są uprawiane „na wolnym powietrzu” i pogoda ma duży wpływ na zbiory, ale producenci robią wszystko, co w ich mocy, aby zapewnić jakość swoich produktów.
Świadectwem ciągłego dążenia do wzrostu jakości są znaczne inwestycje, które zostały poczynione nie tylko w uprawę nowych odmian winogron, ale także we wszystkie aspekty produkcji: opakowania, chłodnie, urządzenia.
Północne prowincje RPA i regiony rzeki Oranje, powinny rozpocząć pakowanie winogron od początku listopada 2021 roku. W regionach rzek Olifants, Berg i Hex zaczną zbierać plony normalnym reżimie około miesiąc później.
Autor: Maryia Khamiuk