StoryEditor

WAPA: w polskich chłodniach o 80 proc. jabłek więcej

31.03.2021., 11:30h

WAPA (Światowe Stowarzyszenie Producentów Jabłek i Gruszek) podała ilość jabłek w chłodniach w krajach unijnych i USA. Stany magazynowe w Polsce na dzień 1 kwietnia wynosiły 592 tys. ton, czyli aż o 80 proc. więcej niż rok temu (wtedy było to 329 tys. ton). Przez cały marzec z naszych chłodni ubyło 245 tys. ton tych owoców. Więcej niż rok temu jabłek mają Włosi - ponad 607 tys. ton. Warto zauważyć, że w całej EU zapasy jabłek są o 8 proc. wyższe niż rok temu.

WAPA opublikowała piąty w tym sezonie raport dotyczący stanów magazynowych jabłek w Europie i na świecie. 

W krajach unijnych w przechowalniach znajduje się 1 922 817 ton jabłek (dane na dzień 1 kwietnia 2021 roku). W poprzednim okresie raportowania, 1 marca, było to 2,7 mln ton, a w ubiegłorocznym kwietniu - 1,78 mln ton.

W Polsce stany magazynowe na początku kwietnia wynosiły 592 tys. ton.
To drugi tonaż w UE. Włosi na początku tego miesiąca mieli 607 tys. ton, a Francuzi 240 tys. ton.

Stan magazynowy jabłek i ich sprzedaż w Polsce 1 kwietnia, źródło: WAPA


W polskich chłodniach w marcu najwięcej, bo aż 140 tys. ton, było Idareda. Z kolei Red Jonaprince i Golden Delicious po 60 tys. ton. Na trzecim miejscu plasuje się Szampion. Jabłek tych odmian było 50 tys. ton. 

Warto tu zauważyć, że stany magazynowe na początku kwietnia 2020 roku wynosiły aż o 263 tys. ton mniej niż w kwietniu 2021 roku. Wtedy było to 329 tys. ton. Oznacza to, że 1 kwietnia tego roku mieliśmy w chłodniach o 80 proc. więcej jabłek niż rok temu.

Kamila Szałaj
21. listopad 2024 23:14