WAPA opublikowała pierwszy w tym roku raport dotyczący stanów magazynowych jabłek w Europie i na świecie.
W krajach unijnych w przechowalniach znajduje się obecnie 5 mln 227 tys. ton jabłek. W 2017 roku o tej samej porze stan ten był niższy o ponad 1 mln ton. Ponieważ za 2019 i 2018 rok w zestawieniach WAPA brakuje wolumenu zmagazynowanych jabłek z kilku państw, nie można porównać obecnego sezonu z dwoma poprzednimi.
W tym sezonie jabłek w przechowalniach jest najwięcej w Polsce - 1 890 000 ton. We włoskich magazynach tych owoców jest 1 512 583 ton. Na trzecim miejscu są natomiast Francuzi z zapasem 783 913 ton.
Jeśli chodzi o stan zapasów pod kątem odmian, w polskich przechowalniach tak się prezentowała sytuacja na początku listopada:
- Gala - 170 000 ton
- Gloster - 90 000 ton
- Golden Delicious - 190 000 ton
- Idared - 280 000 ton
- Jonagold - 40 000 ton
- Ligol - 160 000 ton
- Pinova - 50 000 ton
- Red Delicious - 50 000 ton
- Red Jonaprince - 220 000 ton
- Shampion - 200 000 ton
- Inne - 440 000 ton
W raporcie WAPA nie ma danych mówiących o tym, ile ton jabłek poszczególnych odmian jest magazynowane we włoskich magazynach. We Francji natomiast w przechowalniach najwięcej jest Gali i Golden Delicious, przy czym warto zauważyć, że tej ostatniej odmiany jest o 30 proc. mniej niż w zeszłym roku.
ksz, oprac. na podst. WAPA
ksz, oprac. na podst. WAPA