Efektem 16 lat pracy firmy Fresh Del Monte przy wykorzystaniu bioinżynierii jest różowy ananas. W dużym uproszczeniu to zwykły ananas, ale zawierający naturalny barwnik likopen. Występuje on m.in. w arbuzach czy pomidorach i w ich przypadku nadaje im czerwony kolor.
Odmiana ma handlową nazwę Pinkglow Pineapples i jest uprawiana na Kostaryce w Ameryce Środkowej, co trwa zwykle około 20–24 miesięcy. Tam bowiem, jak przekonują jej twórcy są najlepsze warunki do uprawy ananasów. Nowe ananasy mają być mniej kwaśne i jednocześnie słodsze od żółtych.
Ananasy różowe są wysyłane i sprzedawane bez korony liści jak to zwykle bywa w przypadku „zwykłych” owoców. Korona służy do rozmnażania i podczas zbioru zostaje odcięta i wysadzona do gleby. Jak podkreśla slogan reklamowy nowych ananasów: „Nie chcemy się stroić przed podróżą”. Opakowanie różowego ananasa można zamówić za 49 dolarów.
jd, Fresh Del Monte
StoryEditor