Jak podaje TopInfo, za aż 40% całkowitego eksportu winogron odpowiadają Chile. Kolejno 35% Peru, 23% RPA i na czwartym miejscu Brazylia z wynikiem 4%.
Chile – rekordzista z czerwonymi odmianami
Chile już biło rekordy w latach poprzednich, kiedy to w sezonie 2019/2020 wyeksportowało aż 800 tysięcy ton tych owoców. W tym sezonie zdołano wysłać już 600 tys. ton. 43% wyeksportowanych winogron to odmiany czerwone nieposiadające pestek. Udział odmian białych stanowił 23%, czarne bezpestkowe to wartość 12%. Najbardziej popularna to odmiana Red Globe, która stanowi aż 20% całego eksportu.
Red Globe w drodze na cały świat
Na ten moment odmiana Red Glob dostarczana jest do:
- Europy;
- Azji;
- Ameryki Łacińskiej.
Południowa Afryka pnie się do góry
W Południowej Afryce winogrona uprawiane są w tylko pięciu regionach, sprzyjającym czynnikiem jest długi okres dostaw, dzięki czemu eksport w ciągu 10 lat wzrósł o 50%, dając wynik 350 tys. ton. 76% rynku zbytu stanowi dla Południowej Afryki Europa.
Dominujące odmiany to:
- Scarlotta;
- Tawny;
- Sweet Celebration;
- Crimson i Flame
Rynek polski
W Polsce rośnie produkcja winogrona na wino, nie ma w naszym kraju towarowej produkcji winogron stołowych. W roku 2021 import świeżych winogron do Polski wynosił – 117 tys. ton.
Skąd głównie sprowadzamy winogrona?
- Włochy - 34%;
- Peru - 12%;
- Niemcy - 11%;
- Chile - 9% importu;
- RPA - 6%.
Polska jest również eksporterem świeżych winogron, nasz produkt trafia głównie na rynek Ukrainy, aż 80%, następnie Niderlandy 4,5% oraz Białoruś 4,5%.
opr. Bernat Patrycja
Źródło: Freshmarket/nawozyeu/
Fot: envatoelements