Jak wyjaśnia Załuska Unia Europejska produkuje ok. 10,5 proc. światowej produkcji gruszek.
- Największym producentem w UE pozostaną Włochy z 21% udziałem, tj. ok. 429 tys. t produkcji rocznie - informuje analityk.
Polska wytwarza ok. 3,3 proc. produkcji unijnej, tj. 74,4 tys. t.
- Oczekuje się, że większe dostawy w UE zwiększą konsumpcję unijną oraz zmniejszą import o ok. 14 tys. t do 170 tys. t i utrzymają eksport świeżych gruszek na poziomie 305 tys. t. - ocenia Załuska.
Jednocześnie światowa produkcja gruszek w sezonie 2020/21 ma spaść o 4,5 proc. tj. o ponad 1 milion t do 22,2 mln t. Wpływ na tę prognozę mają spadki w Chinach, gdzie kwietniowe mrozy zmniejszyły produkcję.
Źródło: BNP Paribas, agronomist.pl
Źródło: BNP Paribas, agronomist.pl