Na plantacjach ruch w pełni jednak jakość porzeczek jest słabsza niż przed rokiem z powodu chłodnej wiosny, owoce są nieco drobniejsze.
Kto może sprzedaje w detalu, żeby omijać pośredników. W przeszłości sadownicy otrzymywali zwykle znacznie wyższe ceny za granicą, ale ponieważ nie są zorganizowanymi grupami, trudno im wysyłać tam większe partie towaru. Od paru lat zainteresowanie owocami ze strony odbiorców z zagranicy jest jednak małe, dlatego prawie cały towar trafia na rynek krajowy. IBA – Międzynarodowe Stowarzyszenie Producentów Porzeczki z początkiem roku opublikowało przegląd upraw porzeczek na całym świecie w 2021 roku. Jak się okazuję wielkość, produkcji spadła aż o 22%.
Ludzi do pracy nie ma, a owoce zbierają członkowie rodzin, a i tak większość owoców zbiera się maszynowo, aby obniżyć koszty.
dr Mariusz Drożdż/Bernat Patrycja
Fot. Drożdż