Zbiory jabłek w Chinach w sezonie 2020/21 mogą zmniejszyć się o blisko 5 proc. do 40,5 mln t z uwagi na przymrozki, które wiosną spowodowały straty w sadach.
- W związku z tym ceny jabłek w tym kraju na początku października (odm. Fuji, cena producenta) były przeciętnie wyższe o 8-14 proc. w porównaniu do ubiegłego roku. – czytamy w publikacji Agro Nawigator Banku PKO BP.
Jak zaznaczają bankowi eksperci, amerykański departament rolnictwa USDA oczekuje, że konsumpcja jabłek w Chinach obniży się 5,1 proc. w stosunku do roku poprzedniego, ale tym samym zwiększy się chiński eksport jabłek o 15 proc. do 1,2 mln t.
- Co istotne, ilość jabłek skierowanych do przetwórstwa w tym kraju może zmniejszyć się natomiast z 3,6 mln t w sezonie 2019/20 do 3 mln t, co ograniczyć może produkcję i eksport chińskiego koncentratu soku jabłkowego – oceniają analitycy PKO BP.
ksz, oprac. na podst. PKO BP