Bankowi eksperci oceniają, że pandemia częściowo wyhamowała spadek polskiego eksportu zagęszczonego soku jabłkowego.
- Zakłócenia w łańcuchach dostaw, w tym ograniczone możliwości importu z Chin, nasiliły popyt na koncentrat jabłkowy pochodzący z Polski (głównie ze strony USA). Poskutkowało to przejściowym wzrostem cen w kwietniu, jednak w kolejnych miesiącach powróciły one do trendu spadkowego – czytamy w komunikacie.
Cena koncentratu niższa o 20 proc.
Według IHS Markit przeciętna cena koncentratu z Polski o kwasowości 2,0-2,5 proc. wg, w pierwszej połowie października wynosiła 1,12-1,15 EUR/kg, co oznaczało spadek o ok 20 proc. r/r.
Prognoza cen
Analitycy PKO BP przewidują, że większa produkcja jabłek w Polsce, i tym samym soku jabłkowego, utrzymywać może ceny zagęszczonego soku jabłkowego na niższym poziomie niż przed rokiem.
-Ale z drugiej strony, według USDA światowa podaż koncentratu jabłkowego może być w sez. 2020/21 niższa o 200 tys. t r/r z uwagi na niższe zbiory jabłek w Chinach (-5,7 proc. r/r) – podkreślają ekonomiści.
ksz, oprac. na podst. AgroNawigator