Wartość polskiego rynku żywności ekologicznej wynosi około 1,36 mln złotych. Kolejne lata według szacunków mogą przynieść jeszcze większą dynamikę wzrostu.
Trend, który opiera się inflacji
Na ten moment wartość polskiego rynku żywności ekologicznej szacowana jest na 1,36 mld zł. Stanowi więc 0,5 proc. całego rynku spożywczego. Od kilku lat jego wartość oraz udział rośnie i to w tempie dwucyfrowym. W kolejnych latach według ekspertów ze względu na wdrażanie unijnej strategii dla rolnictwa może przynieść jeszcze większą dynamikę wzrostu.
– Stoimy przed wyzwaniem kryzysu, czyli okresu, w którym konsumenci mogą potencjalnie rezygnować z dóbr luksusowych, a za takie często uznawana jest produkcja ekologiczna – podkreśla w rozmowie z agencją Newseria Biznes Kamil Rabenda, prezes zarządu Soligrano, producenta żywności ze zbóż.
Konsumenci zwracają większą uwagę na korzyści ze zdrowego trybu życia
W czasie pandemii, która wybuchła dwa lata temu, Polacy zaczęli więcej gotować i zwracać uwagę na to, co jedzą. Odbiło się to na zwiększonym zainteresowaniu żywnością ekologiczną.
– Mamy teraz wojnę i czas kryzysu, ale tych trendów tak łatwo nie zmienimy. Już masa konsumentów przez ostatnią sytuację covidową zmieniła swój koszyk na bardziej ekologiczny i na pewno to się nie zmieni – ocenia Kamil Rabenda.
W 2004 roku ten rynek nie istniał, a teraz jest wart ponad miliard złotych
Według danych Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w 2020 roku działało w Polsce ponad 20,2 tys. gospodarstw ekologicznych.
Powierzchnia użytków rolnych, na których stosowana była ekologiczna metoda produkcji, wzrosła do 509 tys. ha. W latach 2019–2020 największą powierzchnię takich gruntów zajmowały zboża, rośliny na paszę oraz łąki i pastwiska. Z raportu wynika również, że wartość rynku żywności ekologicznej sięga dziś 1,36 mld zł, podczas gdy w 2004 roku praktycznie nie istniał.
– Rynek żywności ekologicznej rośnie w Polsce bardzo dynamicznie i wszystko wskazuje na to, że Zielony Ład będzie mobilizował, a niejednokrotnie zmuszał producentów do przechodzenia na produkcję ekologiczną, co tylko spotęguje jej dostępność i szerszą dystrybucję – mówi prezes Soligrano – Zielony Ład zakłada minimalny poziom upraw ekologicznych w danym kraju czy zwiększone dopłaty unijne dla tych producentów, którzy w tym kierunku pójdą.
Na całym świecie ekologiczne uprawy zajmują tylko 1,5 proc. powierzchni
– Nie każdy może być producentem żywności ekologicznej. Kwestia certyfikacji, rozdzielenia produkcji i udokumentowania jakości tych towarów jest wyzwaniem, z którym nie każdy jest w stanie się zmierzyć. Legislacja i kwestie jakościowe są wyzwaniem, o którym w branży się mówi – podkreśla Kamil Rabenda.
Polska na miejscu 9, 7 i 14
Statystyki przedstawione w raporcie „Żywność ekologiczna w Polsce 2021” wykazują, że Polska jest dziewiąta w UE pod względem obszaru przeznaczonego pod rolnictwo ekologiczne. Miejsce siódme zajmujemy pod względem liczby gospodarstw i przetwórców. Czternaste natomiast pod względem wielkości sprzedaży. W latach 2019–2020 podwojona została liczba sklepów internetowych sprzedających żywność ekologiczną. W roku 2021 takich sklepów działało na rynku około 60, a 90 łączy tę działalność ze sprzedażą stacjonarną.
wiadomoscihandlowe.pl
Fot. envatoelements