StoryEditor

KE: rekordowy spadek produkcji brzoskwiń i nektaryn

08.07.2020., 11:10h

Komisja Europejska przewiduje dobre prognozy dla produkcji rolniczej w tym roku mimo epidemii koronowirusa, która wywołała raczej szok popytowy niż podażowy. Ale spadek produkcji brzoskwiń i nektaryn będzie rekordowy.

Komisja Europejska opublikowała wczoraj raport na temat perspektyw dla poszczególnych rynków rolnych w 2020 roku. Wynika z niego, że łańcuch dostaw żywności okazał się odporny na kryzys. Potwierdzają to dobre prognozy dla sektorów, takich jak nabiał, cukier, wieprzowina czy pomidory.

Rekordowo wysokie ceny jabłek w Polsce


Jeśli chodzi o sektor owoców i warzyw, ceny jabłek były bardzo wysokie w ostatnich miesiącach, ze względu na mniejsze zbiory w sezonie 2019/20 i wysoki popyt. 

KE zauważa, że w Polsce ceny jabłek były rekordowo wysokie, co można tłumaczyć bardzo niskimi zapasami (58 000 t) oraz perspektywą średnich zbiorów w tym sezonie. Spowodowane jest to oczywiście wiosennymi przymrozkami.

KE informuje, że eksport świeżych jabłek w UE gwałtownie spadł w okresie styczeń-kwiecień (-32 proc.) w porównaniu do analogicznego okresu rok temu. Wszystko wskazuje na to, że wysyłki nadal pozostaną na niskim poziomie i finalnie w 2020 roku eksport jabłek będzie niższy o 15 proc. (r/r).

Dużo mniej brzoskwiń i nektaryn 

Rekordowo mało będzie brzoskwiń i nektaryn. KE przewiduje plony na poziomie 3,1 miliona ton. Winne są oczywiście niekorzystne warunki pogodowe i likwidacja wielu sadów pestkowych w Europie. Mała produkcja przełoży się jednak na ceny, które już wzrosły o 19 proc. w pierwszych siedmiu tygodniach sezonu w porównaniu z tym samym okresem ubiegłego roku. 

KE przewiduje spadek konsumpcji brzoskwiń i nektaryn do 5,3 kg na mieszkańca (-18 proc. rok do roku). Prognozuje się spadek eksportu o 51 proc.

Stabilna produkcja pomidorów 

Stabilna pozostanie natomiast produkcja świeżych pomidorów. Bo chociaż mniej niż zazwyczaj zbiorą ich Hiszpanie, zostanie to zrekompensowane oczekiwanym wzrostem zbiorów w Polsce. 

Oczekuje się, że produkcja świeżych pomidorów w UE spadnie o 2 proc. w 2020 r., a spożycie o 1 proc.  spożycia świeżych pomidorów w UE

Spodziewany jest także spadek eksportu o 7 proc. Natomiast wzrośnie import.  

Pełen raport do pobrania TUTAJ.  

ksz, na podst. Komisji Europejskiej
22. listopad 2024 09:44