We Włoszech konsumpcja gruszek w latach urodzaju osiąga nawet 10 kg na osobę rocznie. Wysoka jest również konsumpcja gruszek w Belgii, Holandii i Hiszpanii – sięga ok. 6 kg. Polska należy do grupy krajów (jak Litwa, Łotwa i Słowacja), w których spożycie tych owoców nie przekracza 2 kg na osobę rocznie.
Gruszki w Polsce
Podaż gruszek deserowych w Polsce przed okresem przemian rynkowych praktycznie ograniczała się do późnego lata i jesieni, gdyż w okresie zimowym ich dostępność w handlu była już bardzo ograniczona, a wiosną nie było ich w detalu wcale. Wynikało to zarówno z powodu braku odpowiedniej infrastruktury przechowalniczej, jak również nieznajomości technik pozwalających określić optymalną dojrzałość zbiorczą tych owoców w celu ich długotrwałego przechowywania. Ponadto przed rokiem dziewięćdziesiątym import gruszek do Polski miał charakter incydentalny. Natomiast z nastaniem gospodarki wolnorynkowej pojawiły się sklepy należące do sieci supermarketów, sieci dyskontów i wraz z ich rozwojem podaż gruszek na polskim rynku w detalu nabrała trwałego charakteru.
Od kilku lat ilość spożywanych gruszek w Polsce nie zmienia ...