Jak rynek wschodni wpływał na polską produkcję jabłek?
Do tej pory było tak, że niemal każde gospodarstwo sadownicze produkowało jabłka deserowe zarówno na rynek krajowy, jak i na eksport, jednocześnie całą nadwyżkę odstawiając do przetwórstwa. Taka wszechstronność przez wiele lat się sprawdzała, ponieważ nasz dobór odmian z reguły był akceptowany przez rynek krajowy oraz rynek wschodni, który był głównym odbiorcą naszego eksportu. Również przemysł przetwórczy dostrzegał zalety naszych jabłek, które były znacznie kwaśniejsze niż te produkowane w krajach zachodnich. W dodatku środki produkcji i koszt robocizny były na znacznie niższym poziomie niż obecnie. Przy kilkunastoprocentowym bezrobociu nie było też problemów z pozyskaniem pracowników. Wspomniane czynniki powodowały, że produkcja jabłek zazwyczaj była atrakcyjna finansowo i ciągle się rozwijała.
Jak przez lata zmieniał się rynek polskich jabłek?
W tzw. międzyczasie wiele się jednak pozmieniało. Przemysł przetwórczy został zdominowany przez niemiecki kapitał, podrożały środki produkcji i koszty pracy, a gospodarstwa mają coraz większy problem z pozyskaniem siły ro...