„We wrześniu największą popularnością pośród wszystkich owoców cieszyły się jabłka. Spożywało je 86 proc. Polaków, w tym 21 proc. przynajmniej 4-5 razy w tygodniu. Na drugim miejscu znalazły się śliwki (76 proc.), na trzecim gruszki (51 proc.). W porównaniu do sierpnia najbardziej wzrosła popularność jabłek, śliwek, jeżyn oraz aronii” - mówi Agata Zadrożna, ekspert Kantar.
Najpopularniejszymi warzywami są pomidory (95 proc.) i ogórki (92 proc.) oraz ziemniaki (98 proc.). Przy czym odpowiednio 17 proc., 5 proc. i 20 proc. respondentów spożywało je codziennie. We wrześniu na stołach Polaków pojawiały się także cebula (90 proc.) marchew (87 proc.), kapusta (67 proc.) oraz papryka (67 proc.). Cebulę codziennie jadło 6 proc. respondentów, marchew 5 proc., kapustę 1 proc., natomiast paprykę 1 proc. Zdecydowana większość warzyw odnotowały wzrost spożycia.
Warzywa i owoce w posiłkach
Zdecydowanie mniej optymistyczne są dane obrazujące w ilu posiłkach w ciągu dnia owoce i warzywa stanowią co najmniej połowę. 30 proc. Polaków nie je takich posiłków. Co piąty Polak (23 proc.) jadł jeden posiłek składający się w co najmniej połowie z warzyw i owoców. Jedynie 6 proc. badanych przyznało, że warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę wszystkich z sześciu jedzonych w ciągu dnia posiłków. 13 proc. Polaków jadło co najmniej połowę warzyw i owoców podczas 4-5 posiłków w ciągu dnia.
Wskaźnik „Wczoraj na talerzu”
Dietetycy zalecają, aby warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę tego, co zjadamy w ciągu dnia. „Wczoraj na talerzu” to syntetyczny wskaźnik obrazujący sposób odżywiania się Polaków.
Na podstawie deklaracji dotyczących posiłków z dnia poprzedzającego badanie widoczne jest, że jedynie 18 proc. Polaków odżywiało się zgodnie z zaleceniami dietetyków, jeśli chodzi o spożywanie właściwej ilości warzyw i owoców. Wskaźnik „Wczoraj na talerzu” przyjmuje w ich przypadku bardzo wysoki poziom. Natomiast 32 proc. badanych odżywiało się nieco gorzej, ale warzywa i owoce na ogół są składnikiem ich posiłków, a w części jest ich co najmniej połowa. Zbyt ubogą dietę w warzywa i owoce ma 50 proc. Polaków, przy czym u 36 proc. jednak pojawiały się one w przynajmniej połowie posiłków (choć za mało). 14 proc. badanych jadło bardzo mało warzyw i owoców, a czasem nie jadło ich wcale.
Przeciętna wartość wskaźnika wynosiła 47,5 pkt., czyli była na średnim poziomie. Wartość wskaźnika w porównaniu do sierpnia wzrosła o 0,7 p. proc.
„Narodowe badania konsumpcji warzyw i owoców” realizowane są przez KANTAR dla Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw. Projekt realizowany jest we współpracy z agencją INSPIRE smarter branding. Zadanie finansowane jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. Projekt otrzymał patronat honorowy Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
fot. pixabay.com