Wiosna to czas, kiedy sięgamy po warzywa i owoce sezonowe. Sałata, rzodkiewka, kalarepa czy szparagi to ich najbardziej brakuje nam zimą.
Wiosna, jedz zdrowo sezonowo
Pomimo, że przez cały rok mamy dostęp do różnego rodzaju warzyw i owoców sprowadzanych z cieplejszych krajów to jednak ich smak nie umywa się do sezonowych lokalnych produktów.
Dlatego by jeść smacznie, należy przestrzegać prostej zasady sezonowości. Na przełomie lutego i marca, a więc na przedwiośniu, rozwiązaniem są szklarnie i tunele. Siane są wtedy dość szybko rosnące warzywa jak cebula dymka, sałata, szpinak czy rzodkiewka. W kolejnych miesiącach zaczyna pojawiać się marchew, kalarepa, ogórki, pomidory, szparagi i groszek cukrowy.
Wiosna to przede wszystkim czas warzyw zielonych, które zawierają dużą ilość chlorofilu, odpowiedzialnego za proces detoksykacji organizmu.
Nowalijki z własnego parapetu
Szczypiorek, natka pietruszki, a przede wszystkim smaki wiosny to również kiełki, czyli tzw. superfoods. To wszystko w prosty sposób możemy wyhodować nawet na swoim parapecie.
Jakich produktów lepiej unikać, gdy robi się coraz cieplej?
Stopniowo powinniśmy odstawiać przetwory, ciężkie rozgrzewające potrawy oraz gęste zupy, na rzecz świeżych surowców, które w razie czego możemy poddać krótkiej obórce termicznej.
Źródło: biuro. pras. inspiresb
Fot. biuro. pras. inspiresb