Badanie zostało przeprowadzone w ramach projektu „Polska smakuje” na zlecenie Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw. W maju ponownie jabłka cieszyły się największą popularnością pośród wszystkich owoców. 90 proc. Polaków jadło jabłka, w tym 23 proc. codziennie. Na drugim miejscu znalazły się truskawki (44 proc.), a na trzecim borówki (43 proc.), codziennie, zarówno truskawki, jaki i borówki spożywało 3 proc. badanych. W porównaniu z kwietniem zauważyć można wzrost spożycia truskawek, malin, borówek i innych owoców jagodowych oraz ich przetworów.
- Interpretując powyższe wyniki należy pamiętać, że respondenci byli proszeni o uwzględnienie w swoich odpowiedziach także przetworów, czy soków – mówi Agata Zadrożna, ekspert Kantar.
Top trzy wśród warzyw maju to pomidory (94 proc.), marchew (93 proc.) i ogórki (91 proc.). Przy czym odpowiednio 26 proc., 15 proc. i 14 proc. respondentów spożywało je codziennie.Wraz z budzącą się wiosną częściej sięgamy po warzywa – o 10 proc. wzrósł odsetek osób jedzących sałatę, o 13 proc. jedzących cebulę dymkę oraz o 19 proc. rzodkiewkę.
Warzywa i owoce Polacy najczęściej jedli podczas trzech (25 proc.) lub czterech (22 proc.) posiłków w ciągu dnia. Tylko 2 proc. badanych w dniu poprzedzającym badanie nie jadło warzyw i owoców wcale. Jednakże, 17 proc. badanych jadło warzywa i owoce na każdy z 6 posiłków w ciągu dnia (wliczając przekąski między posiłkami), a 37 proc. na 4-5 posiłków.
Mniej optymistyczne są dane obrazujące, w ilu posiłkach w ciągu dnia owoce i warzywa stanowią co najmniej połowę. 18 proc. Polaków nie je takich posiłków. Prawie co piąty Polak (19 proc.) jadł jeden posiłek składający się w co najmniej połowie z warzyw i owoców. Jedynie 7 proc. badanych przyznało, że warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę wszystkich z sześciu jedzonych w ciągu dnia posiłków. 17 proc. Polaków jadło co najmniej połowę warzyw i owoców na 4-5 posiłków w ciągu dnia.
Dieta Polaków, jeśli chodzi o jedzenie wymienionych w badaniu warzyw i owoców, charakteryzuje się przeciętną różnorodnością. Najwięcej, bo 55 proc. respondentów spożywało w tygodniu poprzedzającym badanie od 8 do 14 różnych warzyw i owoców. 35 proc. badanych, spożywa bardziej różnorodne posiłki, a 11 proc. je mniej różnorodnie. W tym przypadku kobiety jedzą bardziej zróżnicowane posiłki w przeciwieństwie do mężczyzn.
To, ile różnych warzyw i owoców ktoś spożywa zależy także od dochodów – im są one wyższe, tym bardziej urozmaicona dieta. Przeciętna wartość różnorodności w maju wynosiła 61,6 pkt., czyli była na średnim poziomie. W porównaniu do kwietnia wartość wskaźnika wzrosła o 1,6 pkt.