3 marca w Ciechocinku firma Chemirol zorganizowała konferencję prasową, pt. „Niebieska rewolucja – azot prosto z powietrza”. Celem spotkania było omówienie innowacyjnej technologii dostarczania azotu z powietrza oraz przedstawienie i prezentacja produktu BlueN®. Jak podają przedstawiciele firmy, preparat ten jest odpowiedzią na dynamicznie zmieniającą się sytuację na rynku nawozowym oraz regulacje prawne zmierzające w kierunku wprowadzenia Zielonego Ładu.
Zwiększyć potencjał plonowania
Zagadnienia związane z wykorzystaniem azotu są w obecnej sytuacji szczególnie istotne. Rolnicy poszukują alternatywnych rozwiązań, które z jednej strony będą wspierać rozwój roślin uprawnych, a z drugiej pozwolą utrzymać potencjał plonowania przy mniejszej dostępności azotu w glebie lub zwiększyć plon przy pełnej dostępności azotu mineralnego.
O tym jak działa produkt BlueN informował dr inż. Marek Reich. Podkreślił, że preparat jest innowacją na polskim rynku rolniczym i odpowiedzią na współczesne problemy rolnictwa.
– Na czym polega wyjątkowość tego produktu? BlueN® dzięki unikatowym bakteriom Methylobacterium symbioticum SB0023/3 T, w odróżnieniu od innych bakterii azotowych, asymiluje azot przez liście. Bakterie wnikają do rośliny przez aparaty szparkowe i szybko kolonizują części nadziemne, przemieszczając się wraz z metabolitami fotosyntezy. Źródłem energii do rozwoju bakterii jest metanol, który rośliny wydzielają podczas intensywnego wzrostu. Asymilacja azotu z powietrza odbywa się głównie w liściach przy użyciu kompleksu enzymatycznego nitrogenazy. W ten sposób bakterie Methylobacterium symbioticum SB0023/3 T dostarczają azot amonowy, który jest wykorzystywany przez roślinę do syntezy aminokwasów. Produkcja azotu amonowego przez Methylobacterium zachodzi przez cały okres wzrostu rośliny, niezależnie od ilości azotu dostępnego w glebie – mówił dr Reich.
Uprawy sadownicze
Produkt BlueN® pozwala na utrzymanie potencjału plonowania przy mniejszej dostępności azotu w glebie lub zwiększenie plonu przy pełnej dostępności azotu mineralnego. Produkt został zarejestrowany także w uprawach sadowniczych:
- jabłoń;
- grusza;
- truskawka;
- wiśnia;
- czereśnia;
- śliwa;
- brzoskwinia;
- morela;
- orzechy;
- winorośl.
Należy stosować go kiedy rośliny są w intensywnej fazie wzrostu – produkują wtedy metanol, który jest „paliwem” dla bakterii. Najlepsza temperatura podczas aplikacji to 10–25°C. W czasie gdy otwarte są aparaty szparkowe liści.
W uprawach sadowniczych produkt należy stosować w fazie od wzrostu i rozwoju pędów do początku kwitnienia, kiedy rozwinięte jest przynajmniej 50% powierzchni blaszki liściowej (w dawce 500 g/ha i ilości cieczy roboczej 500–2000 l). W przypadku jabłoni będzie to faza różowego pąka (gdyby warunki dla efektywnej aplikacji produktu nie były sprzyjające, opryskiwanie można wykonać po kwitnieniu), w przypadku wiśni i śliwy japońskiej – będzie to okres po kwitnieniu, a w przypadku czereśni – okres kwitnienia.
Henryk Czerwiński