Kanar zapytał Polaków o owoce, których w tym roku chcieliby spróbować. Najwięcej, bo aż 21% wyraziło chęć spróbowania jagody kamczackiej, 14% minikiwi, 11% rokitnik.
Najpopularniejsze super owoce to: borówki, truskawki, porzeczki, maliny, aronia i jej przetwory. Aż 71% Polaków jest zainteresowanych spróbowaniem mniej znanych gatunków. Badani deklarują również chęć spróbowania pigwy, morwy, kapusty chińskiej i derenia.
Owoce wiecznej młodości – jagoda kamczacka
Niewątpliwym atutem jagody kamczackiej jest jej oryginalny smak. Idealnie sprawdzi się w wypiekach i do użycia w przetworach. Jej atrakcyjność wzmacniają też walory prozdrowotne.
- W ciągu kilku lat kamczatka będzie tak popularna, jak czarna porzeczka czy aronia. W tym roku, w czerwcu, znowu zaprosimy na plantacje w całej Polsce. Będzie możliwość poznania i samodzielnego zrywania świeżych owoców. Na jagodę kamczacką nie trzeba czekać do lata! Wielu plantatorów oferuje swoje owoce w formie przetworzonej. Mamy soki NFC, konfitury, owoce liofilizowane czy wina, dostępne w sprzedaży przez cały rok — zachęca Andrzej Krupiński, Prezes Stowarzyszenie Plantatorów Jagody Kamczackiej.
Mały kuzyn kiwi
Minikiwi to owoc bardzo podobny to znanego wszystkim kiwi. Minikiwi jeść możemy w całości ze skórką. Owoc jest mały, przez co łatwy w spożyciu. Największą jednak zaletą jest jego skład i właściwości prozdrowotne. Zainteresowanie owocami minikiwi ciągle rośnie. Jest to efekt działań promocyjnych zarówno producentów, jak i osób działających w kampanii „Czas na polskie superowoce!”. 5 lat temu owoce minikiwi były prawie w ogólne nikomu nieznane, także obecne zainteresowanie cieszy tym bardziej.
Rokitnik – shot zdrowia
Znana od czasów starożytności roślina lecznicza – rokitnik. Jak głosi chińskie przysłowie –„Jedz rokitnik, a krew twoja będzie uzdrowiona”. W dzisiejszych czasach chemioterapia wspomagana jest sokiem z rokitnika, a olej z jego nasion jest składnikiem produktów funkcjonalnych oraz suplementów. Olej z rokitnika ponadto wykorzystywany jest również jako składnik kosmetyków. Dodawany do szamponów, balsamów, kremów oraz pomadek.
- Obecna w rokitniku dysmutoza ponadtlenkowa to najsilniejszy antyoksydant, główna broń komórek przed wolnymi rodnikami. To najsilniejsza antynowotworowa tarcza. Rokitnik zawiera jej czterokrotnie więcej niż żeń-szeń. Rokitnik ma np. dziesięciokrotnie więcej witaminy C niż cytryna i zachowuje ją w przetworach. Stąd jego piękny złoty kolor soków i dżemów – mówi prof. Stanisław Pluta z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach.
Polskie superowoce – polski sukces
- Rośnie konsumpcja owoców jagodowych i zainteresowanie młodymi gatunkami. Plantatorzy i przetwórcy jagody kamczackiej, minikiwi i rokitnika są bardzo zaangażowani w promocje i jest to ich wielki sukces. Jako Związek integrujemy środowisko. Wspólnie pracujemy nad tym, by w już w kwietniu przyciągnąć do sklepów jak najwięcej Polaków i potem promować codzienną konsumpcję owoców jagodowych do listopada. Tak stworzyliśmy prawdziwą „jagodową sztafetę”. Wspólnie też promujemy jagodowe przetwory. Ich promocja ma charakter całoroczny-mówi Witold Boguta, prezes Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw.
Źródło: polskiesuperowoce
Fot: polskiesuperowoce