StoryEditor

Super owoce - super zdrowie

03.02.2022., 11:50h

W piątek 4 lutego 2022 świętowano Światowy Dzień Walki z Rakiem. Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk kliniczny opracowała wizualizowane zalecenia w formie talerza żywieniowego. Forma ta odpowiada najnowszym wytycznym WHO i IŻŻ.  Nowotwory, zaraz po chorobach układu krążenia są drugą przyczyną zgonów w naszym kraju. 

Prewencja – jak sami możemy o siebie zadbać

Przyczyn rozwoju raka może być wiele, ale to co jemy, choć często nie przykładamy do tego wagi ma ogromny wpływ na nasze zdrowie.
Właściwe odżywianie, rezygnacja z używek obniża ryzyko zachorowania.

Alkohol, papierosy, czerwone mięso

Codzienne spożywanie czerwonego przetworzonego mięsa w ilości 50 g wiąże się ze wzrostem zachorowania na raka jelita grubego aż o 18%.- Podkreśla Światowa Organizacja Zdrowia.
Osoby pijące alkohol, palące papierosy również zwiększają ryzyko zachorowania na raka przełyku.

Naturalna tarcza

Witaminy, składniki mineralne są nam potrzebne w codziennym życiu, a warzywa i owoce są produktem kojarzonym ze zdrowiem. Jednak mało osób zdaje sobie sprawę jak wiele substancji i związków aktywnych zawierają, które mogą pomóc w prewencji chorób nowotworowych.

  • gulokozynolany -  znajdziemy w warzywach kapustnych, rzodkiewce, rzodkwi, rzepie czy chrzanie. Gulokozynolany chronią komórki przed czynnikami kancerogennymi, które uszkadzają cząsteczki DNA.
  • fitoestrogeny - dostarczymy ich spożywając nasiona roślin strączkowych, len, owoce jagodowe jak maliny, truskawki zasobne w resweratrol. 
  • błonnik pokarmowy - włókno roślinne reguluje pracę przewodu pokarmowego. Błonnik zawarty w warzywach, owocach oraz produktach zbożowych, rozcieńcza zawarte w stolcu kancerogeny.

Nie dla nowotworu w 5 punktach

  • sezonowe owoce i warzywa niech stanowią połowę tego co zjadamy w ciągu dnia;
  • więcej roślin strączkowych, mniej czerwonego mięsa;
  • ogranicz sól, można wykorzystać suszone albo świeże zioła;
  • ruch to zdrowie;
  • unikaj tytoniu i alkoholu.
22. listopad 2024 00:00