Prewencja – jak sami możemy o siebie zadbać
Przyczyn rozwoju raka może być wiele, ale to co jemy, choć często nie przykładamy do tego wagi ma ogromny wpływ na nasze zdrowie.Właściwe odżywianie, rezygnacja z używek obniża ryzyko zachorowania.
Alkohol, papierosy, czerwone mięso
Codzienne spożywanie czerwonego przetworzonego mięsa w ilości 50 g wiąże się ze wzrostem zachorowania na raka jelita grubego aż o 18%.- Podkreśla Światowa Organizacja Zdrowia.
Osoby pijące alkohol, palące papierosy również zwiększają ryzyko zachorowania na raka przełyku.
Naturalna tarcza
Witaminy, składniki mineralne są nam potrzebne w codziennym życiu, a warzywa i owoce są produktem kojarzonym ze zdrowiem. Jednak mało osób zdaje sobie sprawę jak wiele substancji i związków aktywnych zawierają, które mogą pomóc w prewencji chorób nowotworowych.
- gulokozynolany - znajdziemy w warzywach kapustnych, rzodkiewce, rzodkwi, rzepie czy chrzanie. Gulokozynolany chronią komórki przed czynnikami kancerogennymi, które uszkadzają cząsteczki DNA.
- fitoestrogeny - dostarczymy ich spożywając nasiona roślin strączkowych, len, owoce jagodowe jak maliny, truskawki zasobne w resweratrol.
- błonnik pokarmowy - włókno roślinne reguluje pracę przewodu pokarmowego. Błonnik zawarty w warzywach, owocach oraz produktach zbożowych, rozcieńcza zawarte w stolcu kancerogeny.
Nie dla nowotworu w 5 punktach
- sezonowe owoce i warzywa niech stanowią połowę tego co zjadamy w ciągu dnia;
- więcej roślin strączkowych, mniej czerwonego mięsa;
- ogranicz sól, można wykorzystać suszone albo świeże zioła;
- ruch to zdrowie;
- unikaj tytoniu i alkoholu.