Oszustwa żywnościowe szkodzą producentom rolnym i konsumentom
W pierwszej części spotkania odbyła się wymiana poglądów na temat oszustw żywnościowych i doświadczeń na szczeblu krajowym w przeciwdziałaniu takim praktykom. Ministrowie byli zgodni, że problem oszustw żywnościowych ma długą historię i obecnie powoduje nowe wyzwania w skali globalnej. Oszustwa żywnościowe szkodzą zarówno producentom rolnym jak i konsumentom, oraz mogą negatywnie wpłynąć na bezpieczeństwo żywności, zdrowie konsumentów oraz gospodarkę.
Minister Ardanowski stwierdził, że potrzebna jest determinacja wszystkich zainteresowanych podmiotów w zwalczaniu fałszerstw żywnościowych.
- Konsument ma prawo kupić produkt tańszy, o gorszym składzie ale taką decyzję musi podejmować świadomie i być odpowiednio poinformowany - podkreślił polski minister.
Neutralizacja kwaśnych gleb w ramach Wspólnej Polityki Rolnej (WPR).
W drugiej części spotkania ministrowie poruszyli kwestie związane z klimatem i środowiskiem w ramach Wspólnej Polityki Rolnej, w szczególności znaczenie wapnowania kwaśnych gleb rolniczych. Byli zgodni, że zdrowe gleby rolnicze stanowią ważny zasób dla zrównoważonej produkcji żywności. Gleby, w zależności od ich stanu, wspierają lub pogarszają proces sekwestracji dwutlenku węgla. Spójne i kompleksowe wapnowanie kwaśnych gleb stanowi istotną praktykę rolniczą na rzecz przyczyniania się do łagodzenia zmian klimatu w celu zwiększenia sekwestracji węgla organicznego. W konsekwencji, biorąc pod uwagę specyfikę regionalną, należy uznać, że wapnowanie kwaśnych gleb rolniczych to środek środowiskowy i klimatyczny. Ponadto ministrowie uznali za konieczne podkreślenie potrzeby wspierania neutralizacji kwaśnych gleb w ramach Wspólnej Polityki Rolnej (WPR).
Rolnictwo, a zmiany klimatu
- Nie możemy cały czas obwiniać rolników, rolnictwo ma być rozwiązaniem problemów związanych z klimatem - stwierdził minister Ardanowski.
Źródło: MRiRW