W Brazylii w części północno-wschodniej – Pernamambuco i Bahia, których udziały wynoszą odpowiednio 27% i 4,1%, określa się, że powinni wyprodukować adekwatnie 399,1 tys. ton oraz 60,8 tys. ton. Są to winogrona z przeznaczeniem do bezpośredniego spożycia.
Południe Brazylii to winogrona, które są głównie przeznaczone na produkcję soków. Według szacunków produkcja wyniosła 1,5 mln ton, co jest równoznaczne ze spadkiem o niecałe 10%, w porównaniu do poprzedniego miesiąca a ponad 13% odnosząc się do roku poprzedniego.
Największy producent winogron w kraju w Rio Grande do Sul, odnotował spadek udziału o 17,5%.
Niewątpliwie przyczyną takiej kolei rzeczy jest susza, która bezpośrednio wywiera wpływ na uprawę, przez utrudnienie w utrzymaniu liści, a co za tym idzie, znacznie przyspiesza przechodzenie roślin w stan spoczynku.
Źródło: nawozy.eu
Fot: envatoelements