12.04.2022 r. odbyło się spotkanie komisji ds. rolnictwa w Izbie Parlamentarnej, gdzie zaprezentowano posłom statystyki i proszono o pomoc państwa.
W 1991 roku na Cyprze produkowano nawet 250 milionów kilogramów winogron, w roku 2021 było to już tylko 15 milionów. Winne temu spadkowi są błędne decyzje i polityka.
Poseł Diko Chrysanthosa Savvidesa, niewielkie ilości krajowej produkcji wymusiły na lokalnym rynku import nawet to 8 milionów kg winogron, których jakość pozostawiała wiele do życzenia. Lokalni producenci będą musieli zmierzyć się z szokiem cenowym, który dojdzie do nich z wielu frontów.
- Koszt produkcji nie został nawet zabrany pod uwagę, koszt paliwa, podobnie jak nawozów znacznie wzrósł – dodał Savvidesa.
Główną konkluzją było zasugerowanie interwencji państwa, tak aby ten sektor wesprzeć, co pomogłoby, wszystkim młodym producentom pozostanie w branży.
Fot: envatoelements