Perspektywy produkcji owoców w Hiszpanii były bardzo dobre, biorąc pod uwagę dobre kwitnienie. Ale ostatnie przymrozki mogą wszystko zmienić.
- Według producentów i organizacji rolniczych szkody spowodowane przez te mrozy są poważne, nie tylko ze względu na utracone kwiaty, ale także z powodu wpływu, jaki mogą mieć na jakość owoców. Chociaż do zbiorów jest jeszcze daleko, jest obawa, że zbiory spadną nawet o 30 proc. – czytamy w serwisie freshplaza.com.
- Temperatury spadły do -5ºC w niektórych naszych obszarach produkcyjnych. Było bardzo zimno przez zbyt wiele godzin, więc trudno jest uratować owoce” - mówi cytowany przez freshplaza.com Pere Magrí, kierownik szkółki Viversa oraz działu produkcji i marketingu firma Tros Nou z Almenar na północy Lleidy.
I dodaje, że od 80 do 90 proc. produkcji zostało bezpośrednio dotkniętych przez te mrozy, które były szczególnie silne we wczesnych godzinach od soboty do niedzieli.
- Straciliśmy praktycznie całą produkcję moreli oraz większość brzoskwiń, nektarynek i płaskich brzoskwiń - mówi producent.
Les previsions s‘han complert. Aquesta ha estat una nit dura a les zones fruiteres del ponent del pais. Glaçada forta i llarga. Segurament a molts llocs d‘Europa també. Deixarem passar unes hores i farem valoració de danys. Nosaltres proposem, pero es la natura qui decideix. pic.twitter.com/y4PXWCQNky
— Lo Tractor Rosa (@lo_tractor_rosa) March 21, 2021
- Mam wieloletnie doświadczenie w uprawie owoców pestkowych. Po tych mrozach część kwiatów, które przetrwały, może mieć problemy później, podczas zawiązywania się owoców, co odbije się na jakości owoców - powiedział Pere Magrí.
Również we Włoszech pojawiły się silne przymrozki. Uszkodziły zarówno drzewa pestkowe, jak i ziarnkowe.
ksz, oprac. na podst. freshplaza.com